REȘIȚA – WWF a finalizat primul ghid dedicat naturii sălbatice intitulat „Exploratori ai sălbăticiei în Carpații din sud-vestul României”.
Ghidul este un instrument de lucru dedicat profesorilor și elevilor din clasele IX-XII, dar şi tuturor celor interesaţi, de la reprezentanţi ai ariilor protejate la organizaţii care lucrează în domeniu. Nevoia de a dezvolta acest ghid a apărut atunci când WWF România a început să lucreze în zona Carpaţilor din sud-vestul României şi a observat că multe dintre barierele care stau în calea dezvoltării durabile a comunităţilor locale este lipsa educaţiei în acest domeniu. Ghidul este unul dintre rezultatele proiectului „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi“, ce a început în primăvara anului 2015, prin care WWF îşi propune să formeze o reţea de cetățeni activi care se implică în protejarea zonelor sălbatice. Proiectul se derulează în parteneriat cu cinci licee din oraşele Reșița, Anina, Orșova, Băile Herculane și Lupeni, fiecare localitate fiind situată în imediata vecinătate a celor cinci parcuri naționale și naturale cheie din regiune.
„Ghidul este diferit de manualele clasice de geografie sau biologie, conţine informaţii de actualitate despre arii protejate, parcuri naţionale şi naturale şi conceptul de sălbăticie. Se pune accentul pe bogăţia naturală a locurilor, pe specii cheie din regiune, beneficii, ameninţări, dar şi soluţii. În ceea ce privește soluțiile, tinerii sunt încurajați să creeze propriile lor proiecte pentru protejarea naturii din zona lor. Pe lângă componenta teoretică, ghidul conţine foarte multe metode de lucru interactive, de echipă, cu exemple de activităţi care pot fi folosite de profesori şi au rolul să ţină tinerii cât mai mult în natură şi să-i încurajeze să interacţioneze cu elementele naturale“, se precizează în comunicatul WWF. „Ghidul este un suport de curs foarte bun pentru noi, profesorii. Conţine foarte multe metode de lucru interactive şi exemple de activităţi care pot fi folosite şi în afara cluburilor: la Şcoala Altfel, la ieşirile în natură şi alte activităţi extracuriculare”, a precizat Corina Trifina, profesor la liceul „Hercules“ din Băile Herculane.
Printre liceele care lucrează împreună cu WWF România și care folosesc metodele de lucru oferite se numără Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ Reşiţa, Liceul „Mathias Hammer“ Anina şi Liceul „Hercules“ Băile Herculane.