Caraş-Severin, Romania

SLATINA TIMIŞ – Aceasta este prioritatea primarului din Slatina Timiş, care se află la cel de-al doilea mandat. Anul trecut în iulie, în comuna de pe cursul râului Timiş demarau lucrările de reabilitare a reţelei de apă. S-au înlocuit conductele pe o lungime de 15 kilometri şi au fost montate 600 de cămine cu apometre. Momentan, lucrările sunt sistate, dar din primăvară, imediat ce vremea o va permite, constructorul se va reapuca de treabă, ca până la mijlocul verii noua reţea de apă să poată fi utilizată. Pentru proiectarea şi execuţia lucrării, Primăria Slatina Timiş a alocat din bugetul local suma de un milion de lei.

„Înainte captam apa de la suprafaţă, dar calitatea ei nu era cea mai bună. Nici staţia de tratare a apei pe care o avem nu ne-a ajutat prea mult. Însă, cu o reţea nouă de apă, dar şi pentru că am hotărât să săpăm trei foraje, lucrurile vor sta cu totul altfel. De asemenea, montarea apometrelor ne va ajuta să contorizăm mai bine consumul de apă. De acum înainte, fiecare gospodărie va plăti atât cât va consuma“, ne-a declarat primarul comunei Slatina Timiş, Gheorghe Roma. Pentru că lucrările la reţeaua de apă au afectat podeţele şi rigolele, administraţia a hotărât că acestea trebuie refăcute, urmând ca după finalizarea lor să se facă reparaţii şi la carosabil.

În perioada următoare vor fi demarate şi lucrările la centrul de informare turistică din comună, investiţie de 140 de mii de euro, pe care primăria a reuşit să o obţină accesând fondurile europene nerambursabile, derulate prin Măsura 313. O altă investiţie ce va prinde contur are ca obiectiv scoaterea de pe E 70 a utilajelor de tracţiune animală şi a celor agricole. „Am obţinut finanţare europeană pe Măsura 125, pentru amenajarea unui drum agricol de cinci kilometri, tronson ce va fi asfaltat şi care le va facilita oamenilor accesul către terenurile agricole. Nu ştim când vor şi începe lucrările, pentru că deşi licitaţia a avut loc, una dintre firmele participante a depus contestaţie. Momentan, aşteptăm răspunsul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor care se va pronunţa în acest caz“, a explicat Gheorghe Roma.

Întrebat despre planurile de viitor, edilul a declarat că tot ceea ce-şi dorește este finalizarea proiectelor aflate în derulare, dar şi atragerea de noi fonduri pentru cele care au „ratat la mustaţă“ finanţarea europeană.

„Îmi doresc să văd încheiate toate proiectele pe care le-am început anul trecut, dar şi cele pe care le vom demara în perioada următoare. Nu trebuie uitat nici proiectul pe care l-am depus la ADR 5 Vest pentru reabilitarea şcolii din Slatina Timiş, care deşi a întrunit punctajul necesar, nu a mai intrat la finanţare. Nu ne-am pierdut speranţa, şi poate până la urmă vom obţine şi aceşti bani. De asemenea, avem un proiect pentru apă şi canalizare în satul Ilova, depus încă din 2011 la Agenţia Fondului pentru Mediu. Pentru că şi acesta a avut soarta celui de la şcoală, cu precizarea că ni s-a permis să-l repunem la Ministerul Mediului, suntem încă în aşteptarea unui răspuns. Ne confruntăm şi cu o problemă legată de construcţia unei baze sportive în curtea şcolii din Slatina Timiş – dotată cu teren multifuncţional, vestiare, grupuri sanitare şi nocturnă – şi asta datorită faptului că proiectul este finanţat în baza Ordonanţei 7/2006. La acest proiect cofinanţarea primăriei a fost de 17%, bani care au fost plătiţi integral constructorului. Restul sumei, care ar fi trebuit alocată din fonduri bugetare, nu a mai intrat în conturile constructorului. Sperăm să se rezolve această problemă cât mai curând. În perioada următoare vom reactualiza toate avizele proiectelor care şi-au ieşit din termen, iar în funcţie de cum se vor deschide liniile de finanţare pentru proiectele din mediul rural, vom încerca din nou să accesăm banii europeni“, a concluzionat edilul.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu