Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Organizaţia neguvernamentală susţine că există un paradox în ceea ce priveşte partidele de vânătoare. GEC Nera consideră că, în loc să fie organizate vânători pentru mistreţi sau cerbi, ar fi propice să fie „luaţi în cătare“ lupii care creează probleme în anumite zone.

În urma agitaţiei iscate pe marginea cercetărilor poliţiei în cazul celor care au fost surprinşi zilele trecute vânând într-o zonă care ar putea fi pe raza Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, GEC Nera a adoptat o poziţie dură, printr-un comunicat remis redacţiei JCS.

„În judeţul Caraş-Severin sunt organizate în mod frecvent partide de vânătoare în imediata vecinătate a parcurilor naturale şi naţionale iar cazurile în care participanţii la vânătore nu respectă protocolul din autorizaţie şi vânează cu această ocazie şi în interiorul parcurilor apar des în media locală. Astfel de încălcări a Legii Ariilor Naturale Protejate apar mai ales cu ocazia partidelor de vânătoare organizate pentru persoane importante (a se înţelege cu mulţi bani) din firme şi din instituţiile şi autorităţile publice“, se precizează în comunicat.

„Atunci când în vara anului 2012 locuitorii din cartierele Brădet şi Sommerfriche ale oraşului Anina au cerut AJVPS Caraş-Severin organizarea de partide de vânătoare pentru lupii care sfâşie animalele din gospodăriile populaţiei, acestora li s-a răspuns că lupii nu pot fi vânaţi deoarece se refugiază în Cheile Nerei-Beuşniţa unde vânătoarea este ilegală.

În schimb informaţiile recente arată că deşi la cerbi căprioare şi mistreţi vânătoarea este ilegală în parc, şefii AJVPS o practică. Nu este exclus ca AJVPS Caraş Severin să conteste în instanţă faptele în cazul în care acestea vor fi incriminate în dosarul de cercetare al poliţiei şi s-ar putea chiar să aibă câştig de cauză.

Din 2003, anul în care s-au înfiinţat administraţiile ariilor naturale protejate, Administraţia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, în interiorul căreia funcţionează aceste administraţii, nu a făcut mai nimic pentru aprobarea planurilor de management al parcurilor şi mai ales pentru materializarea pe teren a limitelor parcurilor şi a zonelor de protecţie integrală din interiorul acestora. Aceste limite există doar pe hărţile parcurilor, au un caracter informativ, iar avocaţii vânătorilor cunosc bine acest aspect“, se mai precizează în comunicatul GEC Nera.

Vă reamintim că, potrivit verificărilor iniţiale ale Poliţiei cărăşene, exista o autorizaţie în ceea ce priveşte partida de vânătoare din data de 12 februarie a.c., dar că cercetările sunt efectuate pe marginea posibilităţii ca participanţii să fi intrat în aria protejată unde astfel de activităţi sunt interzise.

Flavius Rotariu

2 Comments

  1. stimati dni de la caon acestor vanatori li s-a facut o mare nedreptate.anul trecut ajvps caras severin a castigat licitatia ptr acest fond de vanatoare.anual plateste o taxa considerabila la ministerul mediului si padurilor ptr acest fond .au primit si o hartie de la ministerul mediului ca pot face vanatoare in acest fond.daca nu era voie ministerul mediului nu scotea acest fond la licitatie.sper sa lise faca cat mai repede dreptate.ma intreb ptr timpul pierdut de ei si denigrarea lor cine plateste?ptr conformitate dragotescu iuliu-oravita

  2. Din cate imi aduc eu aminte, acele animale sfasiate de lupi in bradet, nu ar fi fost asa de sfasiate, si problema nu sunt animalele propriuzise ci noi oameni, care am intrat pe teritoriul lor. Ce pot sa faca saracele animale, daca le luam si hrana lor? La fel si cu ursii, daca toti ne-am face datoria pt care luam si bani de la statul roman, am fi mult mai sus in europa, dar asta este romanul, de ce sa ii moara doar capra lui sa moara si a vecinului.

Adaugă comentariu