Caraş-Severin, Romania

GÂRNIC – Nicolae Tismănariu, primarul comunei Gârnic – cea mai mare aşezare din sudul Banatului unde comunitatea cehă predomină – îşi doreşte ca numărul turiştilor în zonă să crească. Conştient de frumuseţea locului, Tismănariu ştie că odată ajunşi aici turiştii se reîntorc cu prima ocazie.

Acest lucru nu poate aduce decât beneficii pentru oamenii de aici, care nu şi-au pierdut tradiţiile şi nici obiceiurile. „După o singură vizită, mulţi turişti pleacă îndrăgostiţi de aceste meleaguri, cu promisiunea că se vor reîntoarce, lucru care se şi întâmplă ulterior. Sunt şi timişoreni care şi-au luat case de vacanţă în zonă, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure, pentru că tot ceea ce noi ne dorim este ca numărul turiştilor să crească. Pentru asta, avem nevoie de o infrastructură mai bună, şi aici mă refer la drumuri, dar şi de promovare, lucru care se va întâmpla pentru că am obţinut finanţare europeană pentru construirea unui centru de informare turistică, dotat şi utilat cu toate cele necesare“, ne-a spus primarul din Gârnic.

Cei mai mulţi turişti ajung la Gârnic în perioada festivalului de rock, care are loc, anual, în lunile aprilie – mai. Numai anul trecut, aici au înnoptat aproximativ 5.000 de turişti, majoritatea alegând să se cazeze în gospodăriile ţărăneşti. În comună există o pensiune turistică, iar alte două urmează să se ridice cu fonduri europene. Sunt şi locuri pentru campare, iar în perioada festivalului acestea sunt dotate cu toate cele necesare. Bineînţeles, turiştii găsesc locuri de cazare şi în casele localnicilor, care-şi aşteaptă oaspeţii cu bucate tradiţionale şi produse alimentare din gospodăria proprie.

Roxana Bălan Nafiru