Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asociaţia reşiţeană a sărbătorit împlinirea a 15 ani de la înfiinţare, traduşi în multă muncă şi perseverenţă.

Fundaţia Activity a marcat, la mijlocul acestei săptămâni, împlinirea a 15 ani de activitate, acţiunile aniversare debutând cu o expoziţie care a pus în valoare roadele proiectelor din ultima vreme, găzduită de sala Direcţiei Judeţene de Cultură. În debutul acţiunii, dr.ing. Nadia Potoceanu, preşedintele Fundaţiei Activity, a arătat un număr al ziarului „Timpul“ din anul 2000, citind câteva rânduri dintr-un articol despre un seminar cu tineri organizat de fundaţie, care a fost primul pas în realizarea de iniţiative importante pentru viaţa comunităţii locale şi nu numai.

La întrebarea „Ce înseamnă 15 ani de activitate, de Activity?“, preşedintele asociaţiei, a răspuns: „Înseamnă foarte multă muncă, foarte multă pasiune şi foarte mulţi oameni minunaţi, care au fost totdeauna alături de mine“. Vizavi de momentul de acum 15 ani, Nadia Potoceanu a precizat: „Începutul a fost ciudat. În primii cinci ani am făcut tot ce am putut pe banii noştri. Am avut multe proiecte respinse până când am învăţat, de exemplu, inclusiv lucruri banale, că dacă trebuie să scrii scopul unui proiect, în momentul în care ai pus «şi», proiectul se va respinge, pentru că atunci când ai «şi» înseamnă două scopuri. Şi de fapt este doar unul şi nimeni nu citeşte mai departe. Dar încet, încet lucrurile se învaţă“.

În clipa de faţă, lucrurile sunt în stand by. „Aşteptăm deocamdată, pentru că pe noile termene vom avea ghiduri de aplicare separate pentru fiecare proiect. Nu au apărut încă toate, spre exemplu pe IPA încă nu, şi nici pe parteneriate la Grundtwig, unde aplic de obicei“.

După 15 ani de activităţi şi proiecte, inclusiv în privinţa valorilor, tradiţiilor şi turismului, te gândeşti că, undeva în trecut, a existat o iniţiativă de suflet, care să trezească o anume nostalgie. Întrebată care i se pare cel mai de suflet proiect, Nadia Potoceanu a explicat că întotdeauna ultimele iniţiative implementate i se par cele mai relevante: „Pentru că la ultimele ai pus ceva în plus faţă de ce n-ai ştiut la celelalte“.

„Eu sunt participant la unul dintre proiecte, responsabil cu partea vizuală la European Bank of Memories. Întâmplător am avut ocazia şi marea bucurie de a o cunoaşte pe dna profesoară prin intermediul şcolii şi automat dna profesoară m-a provocat ştiind despre plăcerea şi modul meu de a colecţiona imagini vechi despre România, despre Banatul Montan, despre Reşiţa, în general melancolia care există în ziua de astăzi în legătură cu industria noastră care a fost o perioadă lungă, mineritul… Am fost acolo unde s-a putut face de la acul de gămălie până la aproape orice. Tradiţia asta de a realiza ceva din cel mai mic, până la cel mai mare lucru, este locală şi este o tradiţie pe care bănăţeanul, omul care a muncit în casă, a cusut, a croşetat, a făcut muncă manuală, nu trebuie uitată. Avem maşini pentru tot, dar sufletul pe care omul îl introduce în lucrul lui când realizează ceva, pasionat de ceea ce face, rămâne. Dacă nu, cel puţin încercăm prin aceste proiecte, cu dna profesoară, să ne amintim lucrurile făcute de înaintaşii noştri şi să nu uităm că cel mai important lucru care este al nostru este să nu uiţi de unde-ai plecat, ca să ştii unde te duci“, a declarat Carol Schmidinger, directorul reşiţean al „Băncii Vizuale“ din cadrul proiectului european vizând Banca Europeană de Amintiri.

Adaugă comentariu