Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Printre exponate se numără pipa generalului Ioan Drăgălina sau briceagul în formă de iatagan al generalului Moise Groza.

O expoziţie permanentă dedicată Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean nr. 13 poate fi vizitată, începând de miercuri, la Muzeul Judeţean din Caransebeş. Toate exponatele au fost donate de colonelul (r) şi istoricul Liviu Groza, şi provin din colecţia sa personală – documente şi obiecte care au aparţinut unor figuri de seamă ale Regimentului de Graniţă.

„Prin această expoziţie, Muzeul şi-a intrat în drepturi, având acum o expoziţie permanentă şi mai apoi o secţie dedicată Regimentului de Graniţă“, a spus Liviu Groza, în timp ce directorul instituţiei, Adrian Ardeţ, a precizat că în acest an se are în vedere organizarea, la Caransebeş, a unei conferinţe naţionale a regimentelor de graniţă din Banat şi Transilvania.

La rândul său, edilul de pe Timiş şi Sebeş, Marcel Vela, a catalogat expoziţia de la Muzeul Judeţean de Etnografie drept un moment de suflet: „Dl Liviu Groza, un militar dedicat şi un mare patriot, lasă aici o parte din sufletul său, cu mii de ore de trudă în a prezenta dovezile palpabile ale trecutului zonei noastre“.

În expoziţia de la muzeul din Caransebeş pot fi văzute documente şi obiecte personale care au aparţinut unor importanţi militari ai zonei precum Traian Doda, părintele spiritual al Banatului grăniceresc, Moise Groza, Ioan Drăgălina, Mihail, cavaler de Trapşa sau Teodor, cavaler de Seracin.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu