Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – 60 de milioane de euro pentru cei interesaţi să investească în irigaţii şi lucrări de îmbunătăţiri funciare.Banii sunt disponibili în cadrul sesiunii care se desfăşoară în perioada 3 septembrie – 15 octombrie, pentru Măsura 125 – componenta a1 „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare“.

Potrivit Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, cei 60 de milioane de euro disponibili pentru sesiunea din această lună pot fi solicitaţi pentru investiţii în modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii, inclusiv pentru staţii de pompare sau de contorizare, precum şi pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare care să asigure funcţionarea optimă a sistemelor de irigaţii.

Aceste tipuri de investiţii pot primi până la un milion euro, sumă care acoperă 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc întreaga comunitate.

Pentru investiţiile de utilitate publică, ce deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligibile. În acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depăşi 750.000 de euro pentru un proiect. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 125 este de 5.000 de euro. Această sumă reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului.

Prin această măsură de finanţare se acordă fonduri nerambursabile pentru creşterea eficienţei activităţii agricole, prin îmbunătăţirea aprovizionării cu input-uri şi o mai bună valorificare a produselor rezultate. Se are astfel în vedere diminuarea riscului şi incertitudinii în agricultură, prin reducerea incidenţei fenomenelor naturale (seceta, eroziunea solului etc). De asemenea, investiţiile finanţate prin această măsură vor contribui la ameliorarea calităţii mediului şi la diminuarea surselor de poluare, mai precizează APDRP.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu