Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Topul firmelor pe anul 2012 a adus noi segmente de activitate reprezentate de agenţi economici cărăşeni.

În judeţ sunt active din punct de vedere juridic în jur de 12.000 de firme, dintre care aproape jumătate reprezintă persoane fizice autorizate, iar restul – întreprinderi mari, mijlocii şi mici. Dacă în anii trecuţi domeniile de activitate erau reprezentate de segmente „clasice”, din 2012, acestea au fost diversificate, aşa cum reiese din baza de date ce a creat clasamentul pentru topul firmelor organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin. Primul domeniu vizat s-a numit „Cercetare, Dezvoltare şi High Tech (Înaltă Tehnologie)”.

În economia judeţului şi-au făcut loc atât întreprinderi mijlocii cât şi microîntreprinderi, ce activează în fabricarea de echipamente de măsură, optice, motoare electrice, industriale, dar şi editare a produselor software (programe IT), telecomunicaţii şi segmente de cercetare în inginerie şi alte domenii. Topul a fost bogat pe acest segment, pe locurile I clasându-se 17 firme cărăşene, cu precădere din Bocşa, Buchin şi Glimboca, dar şi municipiul reşedinţă de judeţ a fost bine reprezentat. O surpriză a constituit-o nişa de servicii în tehnologia informaţiei, topul fiind ocupat de firme din Oţelu Roşu, iar în domeniul design web, o firmă din localitatea Ramna s-a clasat pe locul II.

Domeniul industrie a fost cel mai bine reprezentat, pe toate segmentele, de la cel preponderent – silvicultură şi exploatarea materialului lemnos – la industria alimentară, îmbrăcăminte, producţie de metale feroase (unde TMK a obţinut locul I la întreprinderi mari), construcţia de maşini (UCMR – locul I la întreprinderi foarte mari pentru fabricarea de maşini) şi până la instrumente stomatologice sau tratarea şi distribuţia apei (Aquacaraş – întreprinderi mari). Alt domeniu important unde s-au regăsit firme premiate a fost agricultura, pescuitul şi piscicultura, atât în ceea ce priveşte cultivarea plantelor, cât şi creşterea animalelor (Collini) sau ferme mixte.

Construcțiile au adus în top 22 de agenţi economici pe locul I, pe segmentele de construcţii ale clădirilor rezidenţiale (Calor Grup, Consiron, Termoconstruct), drumuri şi căi ferate (Camand), construcţii de proiecte utilitare (Electroechipament), demolări, instalaţii tehnico-sanitare sau finisare. Numărul firmelor cărăşene care activează în domeniul serviciilor este destul de mare, motiv pentru care topul a fost destul de bogat în premianţi, atât pe colectarea apelor uzate, cât şi pe recuperarea materialelor, imobiliare, service-uri auto, transporturi de călători, mărfuri, consultanţă, plasare de forţă de muncă şi altele.

Pe acest domeniu au apărut în top activităţile de protecţie şi gardă, cele de investigaţii, de servicii – suport, intermediere elefonică, cele ce ţin de sănătate, jocuri de noroc sau activităţi recreative. Ultimul segment premiat a fost cel de comerţ şi turism, atât la intermedieri cât şi la comerţ cu ridicata sau direct către beneficiari. Nişa a fost bine reprezentată pe toată suprafaţa judeţului, dar, pe lângă municipiile Reşiţa şi Caransebeş, Moldova Nouă şi Bocşa au adus un număr sensibil de premianţi. În domeniul turismului, Băile Herculane a fost oraşul cel mai bine reprezentat ca facilităţi de cazare incluse în top, dar s-au regăsit şi localităţi cum ar fi Sasca Montană, Văliug, Brebu Nou sau Divici.

Camera de Comerţ a acordat şi premii de excelenţă unor agenţi economici din Reşiţa, Caransebeş, Oţelu Roşu, Moldova Nouă, Bocşa, Obreja sau Berzovia pentru cifra de afaceri, profit, sau dezvoltarea pe care au avut-o pe parcursul anului trecut. Şapte firme cărăşene se regăsesc şi în topul naţional al firmelor, dar şi în cel cărăşean. Este vorba despre patru agenţi economici ce activează în industrie – TMK Reşiţa, TMD Friction Caransebeş, Power Trade Buchin şi Patrom SRL din Bocşa. În domeniul serviciilor sunt două firme care au reprezentat Caraş-Severinul la nivel naţional – BR Real Friends Buchin şi Armania Impex SRL Reşiţa, iar în domeniul comerţ – Compact Motors SRL Buchin.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu