Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – 10% din totalul fermierilor care au depus cereri pentru subvenţie la APIA sunt verificaţi acum de instituţie.

Angajaţii APIA efectuează, în această perioadă, o serie de controale. Inspectorii instituţiei verifică dacă cele declarate de agricultori în cererile unice de plată pe suprafaţă pentru acest an sunt conforme cu realitatea. Conform declaraţiilor directorului APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu, fermierii verificaţi au fost aleşi aleatoriu, şi reprezintă 10% din totalul celor care au solicitat subvenţia pe terenul agricol lucrat.

Prin acest acest control, inspectorii APIA vor să afle dacă sunt respectate bunele condiţii agricole şi de mediu, cerinţele în materie de gestionare şi cerinţele minime pentru măsurile de agromediu, iar în cazul în care se constată că nu sunt respectate cerinţele impuse se va diminua sau sista plata subvenţiei.

Conform reglementărilor europene şi naţionale, pentru a beneficia de subvenţie, fermierii trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin un hectar, cu suprafaţa parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha, în timp ce în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, a pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, şi a arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha.

În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijinul pe suprafaţă devine neeligibilă. Anul acesta, 23 de mii de fermieri cărăşeni au depus cereri pentru subvenţia pe suprafaţă.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu