Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Mai exact, potrivit directorului APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu, se va acorda 70% din valoarea subvenţiei.

Dacă anul trecut subvenţiile au fost acordate la începutul lunii noiembrie, anul acesta, ministrul Agriculturii a hotărât să acorde subvenţiile începând cu mijlocul lunii octombrie. Pentru Campania 2019, la nivelul județului Caraș-Severin, s-au depus 18.810 cereri de plată pentru o suprafață de 176.801 ha.

În vederea asigurării gestionării eficiente a cererilor de plată depuse în Campania 2019 și a încadrării în termenele de plată, funcționarii Centrului Județean APIA Caraș Severin au ca activitate principală gestionarea judicioasă a acestora, astfel încât să fie respectat calendarul plăţilor. „Plata avansului se va efectua în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2019. Facem precizarea că dl. Ministru Petre Daea a avut inițiativa de a acorda anul acesta 70% din valoarea subvenției. Plata finală, ca diferență de 30% între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018, se va efectua între 2 decembrie 2019 – 31 martie 2020“, ne-a spus şeful APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu.

APIA are şi obligaţia ca până la 1 octombrie 2019 să efectueze controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop aferente Campaniei 2019. Astfel, eșantionul de control aferent județului Caraș-Severin conține un număr total de 3.402 fermieri, pentru care se vor verifica respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de sprijin în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic. Sunt supuşi controlului pe teren, prin metoda clasică, 952 de fermieri. Prin teledetecţie vor fi controlaţi 2.450 de fermieri.

Suprafaţa totală ce va fi controlată anul acesta în județul Caraș Severin este de 60.722 de hectare: pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 48.744 de hectare, iar pentru controlul pe teren prin teledetecţie – 11.978 de hectare. Conducerea APIA Caraş-Severin dă asigurări că va finaliza toate operaţiunile necesare, pentru ca cererile depuse de fermieri în acest an, pentru plăţi directe în agricultură, să fie pregătite pentru acordarea avansului.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu