Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Hunedoara în colaborare cu cea din Reşiţa a organizat joi după-amiaza, la galeria Agora din municipiul de pe Bârzava, vernisajul unei expoziţii de pictură, grafică şi fotografie artistică. Cele mai multe lucrări prezentate aparţin artiştilor hunedoreni, iar ele au fost expuse pentru prima dată în luna decembrie, la „Salonul de iarnă“ deschis la galeria de artă din Hunedoara.

30 din cele 117 lucrări de pictură, grafică şi artă fotografică, expuse în decembrie 2014 la „Salonul de iarnă“ de la Hunedoara, au fost prezentate joi după-amiaza şi publicului reşiţean. Vernisajul a fost găzduit de galeria Agora, la eveniment participând o parte din cei 12 protagonişti ai expoziţiei şi iubitori ai artei.

„Am fost nevoiţi să reducem numărul lucrărilor din expoziţie, deoarece galeria noastră este cam de trei ori mai mică decât cea din Hunedoara. La ei a fost un eveniment foarte frumos, ajuns la cea de-a V-a ediţie, la care am fost şi eu invitat (…) Despre pictură şi participanţi am vorbit şi la Hunedoara şi, văzând sala şi expoziţia, am spus, domnule, la ora actuală provincia nu mai are complexul provinciei, în sensul contactului cu arta, pentru că aşa cum arată expoziţia de la Hunedoara, ea poate fi în orice oraş mare, precum Cluj, Timişoara sau Iaşi. Deci, nu mai există acest decalaj între metropolă şi celelalte oraşe din ţară, pentru că sistemul de informaţie la ora actuală este foarte rapid. Poţi afla mai uşor ce se petrece la Koln, capitala artei plastice, la New York sau la Tokyo. Artistul este informat, ceea ce este un lucru bun, pentru că provincia poate concura oricând cu capitala“, a precizat în deschidere Ion Bobeică, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Reşiţa.

Alături de Ion Bobeică s-au aflat şi doi hunedoreni, pictorul Dan Vifor Pichiu şi prof. univ. Ion Hălălaie, colaborator al revistei de artă „Forma“. Acesta din urmă a precizat că expoziţia „Salonului de iarnă“, în care se regăsesc şi lucrările a trei reşiţeni – Ion Bobeică, Cristea Mircioane, Victor Ioan – poate fi privită ca o invitaţie la visare: „Hunedoara este un loc cu o spiritualitate aparte şi, în mare măsură, acest lucru se vede şi la artiştii locului. Ceea ce se întâmplă astăzi aici (joi – 22 ianuarie nr.) este o parte din deschiderea prietenilor mei pictori, care ne povestesc o parte din spiritualitatea lor în forma pe care o vedem astăzi (…) Într-o altă ordine de idei, ne uităm în jur şi stăm şi ne întrebăm oare câţi dintre cei care expun în această seară vor fi peste 30 – 40 de ani subiecte de săli de muzee mari? În momentul de faţă, nici nu contează, pentru că ne-am adunat aici să tăiem puţin din tot raţionalul vieţii şi să ne bucurăm de visările prietenilor de la Hunedoara (…) M-aş bucura foarte mult să discut peste trei-şase luni sau chiar un an cu cei prezenţi astăzi aici, şi să-mi spună, da, am văzut atunci aia şi acolo mi-am adus aminte. Până una alta, eu îi invit pe toţi să privească cu ochiul visărilor şi al căutărilor proprii, să aibă curajul să se destindă şi să se bucure de tot ceea ce prietenii mei pictorii le-au oferit în această seară“.

În încheiere, plasticianul Dan Vifor Pichiu a mulţumit preşedintelui Fundaţiei Iancu de Hunedoara, dr. ing. Romulus Ioan, care de peste un deceniu susţine mişcarea artistică din zonă.

Cei 12 artişti care şi-au expus lucrările la Reşiţa sunt: Ion Bobeică, Cristea Mircioane, Victor Ioan, Daniela Florescu Csiri, Tiberiu Fazakas, Radu Roşian, Dan Vifor Pichiu, Tiberiu Balazs, Ernest Sztrharszkzy, Florin Scurt, Dan Ion Cîrjoi şi Torino Bocaniciu.

Adaugă comentariu