Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Contractele pentru compensare ar putea fi reziliate dacă nu aduc pe stoc medicamentele ce lipsesc.

Farmaciile din teritoriu sunt controlate amănunţit numai în urma unui ordin de la Bucureşti. Şi, un asemenea ordin nu a venit de mai mulţi ani, cel puţin în judeţul nostru. Sub motivaţia că farmaciile care au contract cu casele de asigurări de sănătate sunt obligate să aducă, în maximum 24 de ore, medicamentele compensate şi gratuite pentru bolile acute care s-au epuizat şi în 48 de ore pe cele pentru suferinţele cronice, a fost demarată o acţiune în premieră.

Rezultatul declarat este acela că, în caz contrar, farmaciile riscă să rămână fără contract. Aşadar, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au demarat, în premieră, verificări în comun privind respectarea obligaţiilor pe care le au farmaciile şi, timp de o lună, echipe mixte vor verifica eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite.

„E un ordin comun pentru control operativ ce vizează respectarea, de către toţi furnizorii de medicamente, a obligaţiilor asumate prin contractele încheiate cu CJAS. S-a constituit comisia de control, iar raportul final va fi întocmit la finalul lunii. Din punctul nostru de vedere, este prima dată când participăm la controale în ceea ce priveşte farmaciile. Bucureştiul le autorizează şi tot ei verifică anumiţi parametri. Deci, este o premieră pentru noi“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.

Conform prevederilor legale, farmaciile au obligaţia de a se aproviziona în mod continuu cu medicamentele care sunt acordate în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, cu sau fără contribuţie personală, mai precis medicamentele compensate şi gratuite.

„În condiţiile în care un pacient solicită un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are în stoc medicamentele compensate la preţuri mai mici sau egale cu preţul de referinţă, aceasta are obligaţia de a se aproviziona în termen de 24 de ore pentru bolile acute şi 48 de ore pentru cele cronice. În niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump“, este poziţia oficială a Ministerului Sănătăţii.

Eliberarea unui medicament care necesită o plată mai mare din parte pacientului se poate realiza în condiţiile în care medicul a indicat în prescripție denumirea comercială a medicamentului sau la solicitarea pacientului. Ministerul a retransmis farmaciilor informaţii privind toate procedurile şi protocoalele care trebuie respectate, iar reprezentanţii acestor unităţi au fost înştiinţaţi de obligativitatea de a asigura medicamentele compensate integral, conform raportării preţului de referinţă.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 23 de noi produse pentru tratarea unui număr de 29 indicaţii terapeutice, lista urmând astfel să cuprindă medicamentul cel mai important pentru hepatita B, dar şi medicamente pentru boli cardiovasculare, HIV/SIDA sau diabet zaharat.