Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La sediul Palatului Administrativ din Reşiţa a avut loc, zilele trecute, o întâlnire între vicepreşedintele Consiliului judeţean, Flavius Nedelcea, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin şi conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Scopul acestei întâlniri a fost legat de identificarea unor măsuri pentru eficientizarea, în limitele prevederilor contractului de furnizare de servicii medicale spitaliceşti, a activităţii celei mai mari unităţi sanitare cu paturi din judeţ. Despre această problematică s-a arătat interesat în mod direct şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea. În urma discuţiilor, au fost propuse mai multe soluţii care, în concordanţă, să îmbunătăţească starea de fapt. Printre acestea se numără respectarea criteriilor de internare pentru spitalizarea continuă, concomitent cu creşterea randamentului pentru spitalizarea de zi; utilizarea investigaţiilor de înaltă performanţă (CT, RMN); susţinerea financiară a Consiliului Judeţean pentru plata utilităţilor şi a unor necesităţi pe secţii; reducerea pierderilor şi rentabilizarea secţiilor. De asemenea, s-a propus ca, într-un efort comun, să se facă demersurile pentru creşterea sumei decontate pe caz rezolvat, pe segmentul de spitalizare continuă.

„Este nevoie de o atenţie sporită pe toate segmentele de activitate, la toţi furnizorii de servicii medicale, în aşa fel încât cheltuielile să fie reduse prin creşterea randamentului pe spitalizarea de zi şi în ambulatoriul integrat al spitalului. De asemenea, trebuie respectate cu stricteţe criteriile de internare, iar biletele de trimitere pentru investigaţiile RMN trebuie emise mai ales în cazurile în care este nevoie de un diagnostic de mare acurateţe“, a precizat preşedintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, Mirela Zeman.

Bugetul CJAS pentru acest segment de asistenţă medicală în acest an este mai mic decât cel din anul 2016. Contractarea cu unitatea sanitară – Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa – pentru serviciile spitaliceşti (acuţi, cronici, spitalizare de zi) aferente anului 2017 a fost efectuată cu respectarea prevederilor legale în vigoare, aşa cum sunt stipulate în Ordinul MS/CNAS nr. 196/139/2017, şi cu încadrarea în prevederile bugetare alocate judeţului.

„Cele 1.801 cazuri pe lună contractate de către instituţia noastră cu Spitalul Judeţean începând cu luna aprilie 2017 au rezultat în urma aplicării formulelor matematice prevăzute la art. 5, lit. a1), Anexa 23 la Ordinul 196/139/2017. Cu toate acestea, în luna iunie, Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin a intervenit prin suplimentarea cu 310 cazuri, respectiv suma de 579.901,50 lei, în cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa“, a adăugat preşedintele CJAS, Mirela Zeman.

Intervenţii similare, respectiv majorarea numărului de cazuri decontate, au fost operate la toate unităţile sanitare cu paturi din judeţ. Aşa ca o concluzie: după cei de la CJAS, internările în spitale nu mai trebuie făcute de dragul lelii!