Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În mai multe judeţe din ţară sunt sincope la vaccinarea nou-născuţilor. Soluţia se rezolvă de la noi.

În capitala ţării şi în alte judeţe, stocurile de fiole de vaccin antihepatitic şi BCG (antituberculos) au devenit insuficiente, creându-se o situaţie de criză. Fiolele sunt distribuite prin direcţiile de sănătate publică şi, pentru că în judeţul nostru nu au existat carenţe pe acest segment, DSP Caraş-Severin a decis să trimită o parte din cele existente pe stoc înspre Bucureşti pentru o gestionare a crizei.

„Sunt doze suficiente de antihepatitic B de uz pediatric – 588 de doze şi 640 de doze de BCG, iar, în acest context, Ministerul Sănătăţii a centralizat datele privind stocurile din teritoriu. Ca atare, Caraş-Severinul va contribui cu 250 de doze din vaccinul antihepatitic la rezolvarea sincopei“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţene. Pe de altă parte, aşa cum v-am mai informat, în judeţul nostru se constată un fenomen întâlnit şi în alte ţări, cel al refuzului părinţilor de a efectua vaccinarea obligatorie a copiilor.

„Din fericire, situaţia nu se întâlneşte la nou-născuţi, ci la cei de vârstă şcolară. E un curent în care se contestă obligativitatea acestor inoculări. Dar acest trend nu a depăşit sfera amintită, în sensul în care nu avem refuzuri din partea părinţilor sugarilor“, a mai adăugat dr. Luca.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu