Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste 4.300 de români au semnat o petiţie legată de rolul microhidrocentralelor.

Iniţiativa a fost luată la nivelul WWF (World Wildlife Foundation), un ONG internaţional, pentru ca autorităţile de mediu să „acţioneze de urgenţă pentru a opri distrugerea râurilor Bistra Mărului, Sucu și Olteana din Munții Țarcu„.

Petiţia susţine că, în data de 29 mai 2014, Agenția pentru Protecția Mediului Caraş-Severin a publicat proiectele acordurilor de mediu ce urmează a fi emise pentru realizarea unor microhidrocentrale pe râurile amintite, deși mai multe organizații pentru protecția mediului din România au solicitat respingerea proiectelor. WWF susţine că râurile respective fac parte din aria naturală protejată de interes comunitar situl Natura 2000 Munții Țarcu, desemnată pentru protecția unor specii și habitate vulnerabile.

„Principala problemă este aceea că la noi în ţară, legea, aşa cum e ea – nu foarte performantă – nu se pune în aplicare. Nu trebuie să ne gândim doar la economie, investiţii şi profit, ci şi la ecologie”, ne-a declarat Raluca Crîsta, reprezentantul WWF în Caraş-Severin. WWF susţine şi că Administrația sitului Natura 2000 Munții Țarcu a emis avizul negativ, deoarece pune in pericol starea de conservare a speciilor protejate. „Deși utilizarea energiei produsă de microhidrocentrale este promovată drept o sursa de energie «verde», astfel de infrastructuri produc efecte negative majore asupra ecosistemelor râurilor, în condițiile în care cursurile de apă cu stare ecologică bună și luncile inundabile au devenit din ce în ce mai rare în România”, se mai specifică în petiţie.

Flavius Rotariu

1 Comment

  1. Faptul ca APM Caras Severin refuza cu vehementa sa respecte legislatia de mediu din pacate nu reprezinta un caz execeptional. Cam toate APM-urile se comporta la fel. E o problema grava de sistem, la APM-uri sunt angajati niste functionarasi mediocrii, sau cu relatii sau din greseala, care n-au nicio urma de consideratie fata de patrimoniul nostru natural. Aceasta problema de filosofie institutionala este dublata de o incompetenta crasa, care reiese limpede din documentele intocmite de acesti functionari. E adevarat ca este si o problema de salarizare. Pe de-o parte oamenii capabili nu merg pe salarii ca si cele de la APM-uri, pe de alta parte functionarii cu salarii de mizerie cad usor prada coruptiei. Din moment ce oamenii astia decid daca natura noastra va fi devastata pentru totdeauna ar trebui sa aiba niste salarii si un statut asemanator judecatorilor, ori ei sunt exact la polul opus.

Adaugă comentariu