Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lobby-ul făcut de GEC Nera pentru stoparea poluării în Clisura Dunării a rămas fără ecou. Preşedintele GEC Nera din Oraviţa, dr. ing. Corneliu Popovici Sturza, nu se dă bătut şi continuă lupta împotriva poluării din Clisura Dunării. Acesta este decis să se adreseze Parlamentului şi Comisiei Europene printr-o petiţie semnată de locuitorii din Clisura Dunării, cei care sunt afectaţi de poluarea cu deşeuri miniere provenite de la cele două iazuri de decantare, Tăuşani şi Boşneag, ale societăţii Moldomin Moldova Nouă.

În comunicatul de presă remis redacţiei, Cornel Popovici Sturza se arată dezamăgit de decizia Guvernului de a nu aloca, nici pentru acest an, sumele necesare pentru lucrările de consolidare vegetativă a celor două iazuri, aceasta fiind, se pare, singura metodă durabilă care poate stopa antrenarea prafului cu deşeuri miniere în atmosferă.

„Cu ocazia întocmirii de către Guvern a proiectului Legii Bugetului de Stat pe 2013, GEC Nera a realizat o campanie de lobby şi advocacy la nivelul tuturor factorilor majori de decizie – Guvern, ministere, comisii de specialitate ale Parlamentului, parlamentari de Caraş-Severin din actul guvernării – care ar trebui să fie responsabili de ceea ce se întâmplă în Clisura Dunării, şi nu numai, pentru că poluarea îi afectează şi pe vecinii noştri sârbi.

Prin scrisoarea nr. 20.800/14.01.2013, secretarul de stat Elena Dumitru, din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, informează GEC Nera că poluarea de pe zona de iaz Boşneag – extindere, unde aceasta este şi cea mai activă, va fi stopată de către viitorul investitor, deşi în prezent nu există un proces de privatizare încheiat, iar intenţii de privatizare a Moldomin Moldova Nouă au fost multe, încă din 2006, de când societatea şi-a încetat activitatea. În acest context, proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2013 a ajuns în Parlament fără a avea incluse sumele necesare pentru lucrările de consolidare vegetativă a celor două iazuri“, se precizează în comunicatul de presă remis redacţiei de GEC Nera.

Preşedintele GEC Nera nu uită să-i menţioneze nici pe parlamentarii cărăşeni, care nu au depus amendamente la proiectul Legii Bugetului de Stat pentru atragerea fondurilor necesare ecologizării iazurilor Boşneag şi Tăuşani. JCS-Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu