REŞIŢA – Acesta este trista realitate a locatarilor unor blocuri din cartierul reşiţean Lunca Bârzavei.
O recentă întâlnire între reprezentanţii locatarilor şi cei ai municipalităţii, sub conducerea primarului Ioan Popa, în sala Cinematografului Dacia, a pus din nou pe tapet problema subsolurilor inundate. Situaţia nu e deloc nouă, a tot fost sesizată, cei mai afectaţi fiind cei de pe Bulevardul Republicii, blocurile din porţiunea terminală, însă nu doar ele. Inclusiv în arhiva Jurnal CS am putut găsi, în iunie 2012, un text despre aceeaşi eternă problemă.
Pe scurt, după fiecare ploaie ceva mai serioasă, subsolurile blocurilor sunt inundate, iar oamenii trebuie să plătească firme specializate pentru a le scoate apa din subsol. Şi nu este vorba doar despre mirosul apei infiltrate în scară din reţeaua de canalizare, ci şi de ţânţarii care colcăie acolo, şi de afectarea structurii imobilului, şi mai ales de problemele de sănătate.
În trecut, comisiile din cadrul Primăriei care s-au deplasat în teren au constatat că principala cauză de inundare a subsolurilor a fost poziţionarea canalului colector exterior al canalizării la acelaşi nivel cu subsolurile blocurilor. Acesta este motivul pentru care, atunci când plouă mai mult sau când se înfundă porţiuni ale canalizării exterioare, se inundă subsolurile blocurilor. S-a depistat chiar o cauză care obtura canalul colector principal, fiind vorba despre deplasarea tuburilor, situaţia urmând să fie remediată de operatorul de apă şi canalizare, pe fonduri europene, după înlocuirea unui tronson al respectivei subtraversări.
Problema nu este, însă, deloc singulară, locatari din alte blocuri de pe Republicii sesizând problema infiltraţiilor de apă, din reţeaua de canalizare în subsoluri. Dar şi de faptul că, la modernizarea reţelei, lucrările s-au făcut de mântuială, căminele fiind amenajate prea sus, fiind expuse îngheţului iarna.
În cadrul întâlnirii de la Dacia, unul dintre preşedinţii de asociaţii s-a plâns că a plătit deja de cel puţin zece ori pentru scoaterea apei din subsol şi că problema trebuie cumva rezolvată. Primarul Ioan Popa le-a promis oamenilor că va analiza situaţia şi că va încerca, împreună cu specialiştii municipalităţii, să găsească o soluţie.