Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Poetul sibian Dumitru Cristănuş, originar din Socolari, şi-a lansat joi, la Reşiţa, volumul de debut „Întemeierea somnului“.

Evenimentul a avut loc la galeria Direcţiei Judeţene pentru Cultură, iar la el au participat membri ai cenaclului literar „Semenicul“, din care a făcut parte cu mulţi ani în urmă şi Dumitru Cristănuş, prieteni şi colaboratori de-ai autorului. Deşi debutul lui Dumitru Cristănuş vine abia la vârsta de 63 de ani, cei care îi cunosc condeiul au declarat că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple mult mai devreme. Prefaţa volumului care a apărut la Editura Agnos din Sibiu este semnată de criticul literar Gheorghe Jurma, care a declarat: „Din punctul meu de vedere, aşa cum am şi scris, tema esenţială a cărţii este singurătatea. Ce explicaţii poate avea această temă, este o altă discuţie, şi nu e cazul să o discutăm acum. Poate dacă titlul, aşa gândesc eu după ce am citit cartea, ar fi fost «Prima antologie de singurătăţi», era mai interesant decât cel pe care îl are acum, venind poate dinspre o altă poezie, cumva recognoscibilă. Dar, sigur, fiecare autor dă cărţii sale titlul gândind la ceva, iar el ştie mai bine decât noi, cititorii, ce greutate are acesta pentru el. Titlul este esenţa cărţii, a temerelor, a problemelor, a expresiilor respectivei cărţi“.

La rândul său, prozatorul Gheorghe Zincescu a declarat că Dumitru Cristănuş a fost întotdeaua o prezenţă atentă şi discretă, dar, în acelaşi timp, tonică: „Dumitru Cristănuş a fost un receptor foarte, foarte bun de poezii, şi atunci când citeai poezii în preajma sa simţeai că cineva te ascultă şi te înţelege, ceea ce este esenţial pentru un scriitor de poezie, pentru că întotdeauna a scris poezie. Tonul poeziei sale este cel al singurătăţii. Se poate numi singurătate, dar este o singurătate de receptare, în sensul acela al neimpunerii persoanei sale celorlalţi. Este de o foarte mare discreţie, iar poezia sa are foarte multă discreţie şi un rafinament care nu şi-a pierdut subtilitatea şi supleţea cuvântului“.