Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – Toate activele Mechel Steel din România au fost cedate, la un preţ simbolic de 230 de lei, societăţii româneşti Invest Nikarom SRL.

Dacă la sfârşitul anului trecut în vocea lui Victor Sabău, liderul sindical din societate, se mai găsea o doză importantă de optimism, acum aceasta a făcut loc unui adevărat nod de pesimism. „Aşteptăm să se schimbe ceva. Informaţiile de ultimă oră pe care le avem nu aduc nimic îmbucurător. Deşi am aşteptat repornirea activităţii în luna martie, sunt voci care anunţă doar reluarea la Târgovişte şi Buzău.

În schimb, la Oţelu Roşu a fost aprobat bugetul de conservare“, ne-a declarat liderul sindicatului Ductil. Vă reamintim că cei 430 de salariaţi ai societăţii se află în aşa-numitul „şomaj tehnic“, fiind remuneraţi cu 75% din salariu, pe un termen nelimitat, aşa cum s-a exprimat liderul de sindicat. Or, în condiţiile în care aceştia nu produc, acel „termen nelimitat“ ar putea avea o viaţă destul de scurtă. „E o conservare a societăţii, iar deciziile aparţin noului administrator. Luna martie nu aduce primăvara şi pentru noi, la Oţelu Roşu…“, a mai amintit Victor Sabău.

După ultima repornire a activităţii în societate, din luna octombrie a anului trecut, care a durat destul de puţin, fuseseră zvonuri, confirmate de angajaţi, care dădeau ca sigură începerea producţiei în decembrie. Apoi în ianuarie, februarie, martie…

Luni, 19 februarie, Mechel a trimis un comunicat de presă în care se specifică faptul că „OAO Mechel a transferat acţiunile tuturor activelor sale româneşti către compania românească Invest Nikarom SRL. Preţul tranzacţiei este simbolic, de 230 de lei (aproximativ 70 de dolari)“.

Astfel, Invest Nikarom intră în posesia a cinci întreprinderi metalurgice ale grupului Mechel Ductil Steel S.A., Câmpia Turzii S.A., Mechel Târgovişte S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul S.A.

Directorul general al OAO Mechel, Evgeny Mikhel, a declarat: „Această tranzacţie reprezintă un pas în realizarea strategiei actualizate a OAO Mechel, care este îndreptată către dezvoltarea direcţiilor de producţie cheie şi vânzarea business-urilor non-profil. Cu ceva timp în urmă, am anunţat intenţiile noastre de a ieşi din sectorul metalurgic european care, în conjunctura actuală şi prognozabilă, rămâne în pierdere cronică. Acest fapt influenţează negativ nu doar rezultatul financiar şi fluxul bănesc al grupului Mechel, ci şi majorează cheltuielile, ceea ce noi nu ne putem permite, având în vedere faptul că investim în proiecte de perspectivă, precum zăcământul Elga şi în laminorul universal de şine de cale ferată. La o pierdere planificată la întreprinderile româneşti în anul 2013 în valoare de 2,4 miliarde de ruble, actuala tranzacţie va avea un efect financiar pozitiv pentru acţionarii noştri. Fluxurile băneşti eliberate vor fi direcţionate atat pentru activitatea operaţională, cât şi pentru reducerea datoriei companiei“.

Flavius Rotariu

cinci intreprinderi metalurgice ale Grupului “Mechel” – Ductil Steel S.A., Campia Turzii S.A., Mechel Targoviste S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul S.A.