Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primăriile cărăşene vor prelua laptele praf pentru a le distribui medicilor de familie.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a primit 2.086 kilograme de lapte praf destinat mai multor categorii de sugari.

„Întreaga cantitate urmează a fi ridicată de către reprezentanții primăriilor, entităţi administrative care, la rândul lor, le vor repartiza medicilor de familie. Laptele praf se acordă gratuit, pe baza prescripției medicale eliberate de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în anumite criterii“, se precizează în comunicatul oficial al instituţiei.

Prescripţia se eliberează mamelor care prezintă contraindicații ale alăptării, suferinde de boli grave (TBC activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tiretoxicoză, infecţie cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi), consumatoare de droguri sau cu dependenţă de alcool sau tutun ce determină intoxicaţii ale copilului.

Laptele se mai prescrie copiilor sănătoşi la care se constată însă o creştere nesatisfăcătoare – copilul care nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă, cel cu vârsta între 0 şi 8 luni care creşte în greutate cu mai puţin de 500 grame pe lună, cel cu vârsta mai mare de opt luni care creşte în greutate cu mai puţin de 250 grame pe lună, cel adoptat sau aflat în plasament ori cel cu mamă decedată. De menţionat că acest lapte praf nu este destinat cazurilor sociale.

Adaugă comentariu