Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Colegiul Naţional reşiţean a reuşit să obţină impresionanta sumă în urma semnării contractului de finanţare marţi, 13 martie, de către primarul Ioan Popa şi Sorin Maxim, şeful ADR Vest.

„Este primul proiect pe Axa 3.1.B, pe Regiunea Vest, Banat, suntem bucuroşi că suntem primii care reuşim să semnăm un contract, declara primarul Ioan Popa, cu câteva momente înaintea semnării contractului de finanţare cu fonduri nerambursabile a reabilitării energetice pentru Colegiul Naţional «Traian Lalescu» din Reşiţa. El este un început, noi mai avem încă şase proiecte depuse, în diverse stadii de precontractare, sperăm să treacă toate. Traian Lalescu este o instituţie care chiar merită acest proiect, aceste lucrări de reabilitare, de modernizare. Ele sunt introduse sub forma creşterii energetice. Traian Lalescu este o instituţie care are elevi buni şi foarte buni, în care se intră cu medii mari, este un liceu fanion al oraşului şi al judeţului Caraş-Severin. Am fost acolo la deschiderea anului şcolar, în septembrie, şi am constatat nu foarte fericit că nu arată extraordinar din punct de vedere estetic, la ora asta. Sper ca prin acest demers să-i schimbăm totalmente faţa acestui stabiliment. (…) Implementarea de multe ori este mai complicată, mai complexă decât scrierea proiectului în sine şi semnarea contractului. Tocmai de aceea noi întărim Direcţia de Investiţii şi cea Tehnică a Primăriei, am adus deja vreo trei ingineri noi şi vrem să mai aducem ingineri care să urmărească lucrările. Vă mărturisesc sincer că eu nu pun preţ foarte mare pe dirigenţia de şantier. Chiar dacă ei sunt angajaţii beneficiarului şi ar trebui să urmărească lucrările, eu îmi doresc să fac un supracontrol pe lucrări, prin oameni din interiorul instituţiei noastre. Aş mai face pe această cale un apel la Inspectoratul Şcolar Judeţean să ne sprijine în demersurile noastre, nu numai referitor la Colegiul Traian Lalescu, ci şi la celelalte proiecte pe care le vom implementa. Pentru că va urma o perioadă de unu, doi ani în care acolo se va lucra cu firme de construcţii, cu mecanici, cu electricieni, cu constructori şi aşa mai departe, să putem convieţui în bună înţelegere acolo. Şi noi vom încerca să facem lucrările de aşa manieră încât în perioada de vacanţă să facem lucrări care se pot executa în acea perioadă când nu sunt elevi în interiorul instituţiilor, în sălile de sală. Şi să le structurăm astfel încât să nu deranjăm foarte mult fluxul de învăţământ“.

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest a precizat: „Suntem la semnarea primului contract din ceea ce se numeşte Axa de reabilitare termică 3.1.B. Acolo sunt două componente pe finanţarea de reabilitare termică, este una pentru blocuri şi una pentru clădiri publice, unde intră toate clădirile care sunt în proprietatea autorităţilor publice, locale sau judeţene, fie că sunt şcoli, spitale, edificii unde îşi desfăşoară activitatea aceste instituţii. Şi scopul principal al acestei axe este reducerea poluării. Ea mai are încă o componentă care urmează a fi deschisă în curând, este aceea de iluminat public. Reducerea poluării, care este unul dintre principalele obiective, şi o spun de fiecare dată când am ocazia, să se înţeleagă exact de ce este aşa, în această formă, arhitectura programului. Mai mult de jumătate din banii europeni care au fost alocaţi pentru cele 11 obiective tematice la nivel european – nu doar pentru România, toate ţările au acelaşi statut – sunt alocaţi pentru zona de reducere a poluării, care se face prin două mari mecanisme. Primul este acela care ţine de zona de agent termic, încălzire şi reducerea consumului – cum este şi acest proiect –, fie că e în zona publică, fie că e în zona privată. Şi al doilea se referă la transportul public care, la fel, are o axă dedicată şi urmează şi aceasta să fie mult mai activă. În perioada imediat următoare veţi vedea că vor veni şi acolo proiectele. Practic este o reducere a consumului cu 73% şi se asigură şi o energie sustenabilă la finalizarea proiectului, care nu este doar o anvelopare cu polistiren, cum au fost proiectele la început când au pornit în România. Este mai mult decât atât, practic este o reparaţie capitală a clădirii, care ţine de tot ce înseamnă partea de instalaţii, acoperiş, anvelopare, geamuri şi tot ce ţine de partea de agent termic şi inclusiv partea de ventilaţie. De aceea, ambele corpuri de clădire ale liceului şi sala de sport fac obiectul acestui proiect care va avea în final mai mult de doi ani şi o sumă de aproape două milioane de euro. Ne bucurăm că este primul contract, în acest moment suntem cu proiecte eligibile şi conforme la aproape 175% faţă de valoarea alocată, şi ne dorim să finanţăm toate proiectele. Într-adevăr Reşiţa mai are şase proiecte aflate în diferite faze de evaluare. Este un pachet foarte mare de proiecte, dar deja am început contractarea. O parte dintre ele le avem deja pregătite, sunt la avizat la minister şi o să începem semnarea lor în perioada imediat următoare. Cu aceste proiecte şi cu un pachet de proiecte pe care le vom semna miercuri, 14 martie, de 180 de milioane de euro, la nivel de regiune, şi bineînţeles Axa 4, care este una dintre cele mai importante, unde cele patru municipii-reşedinţe de judeţ vor face reabilitarea pe partea de mobilitate, vor întregi suma pe care regiunea o are alocată şi beneficiarii o vor accesa în această perioadă 2014-2020“.

Luminiţa Broască, directorul CNTL, a ţinut să le mulţumească primarului şi şefului ADR, adăugând: „Pentru noi chiar este un proiect foarte important şi din start am conştientizat lucrul acesta, fapt pentru care am răspuns de fiecare dată tuturor cerinţelor venite din partea Primăriei, astfel încât proiectul să fie eligibil cu adevărat şi să aibă şanse de a fi ales. Şcoala este într-o stare nu foarte bună. Vorbim despre Corpul A, cu sala de sport, care nu a fost reparat de foarte mult timp. Acest proiect vine cu o schimbare a managementului energetic în general, dar în acelaşi timp îşi propune să încadreze această şcoală într-un mediu mult mai curat. E vorba şi despre alt aspect foarte important, reducerea emisiilor de CO2“.

Adaugă comentariu