Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Caraş-Severinul a devenit gazdă pentru sute de cetăţeni străini, în baza legii. La sfârşitul anului 2011, se afla în evidenţa Biroul pentru Imigrări al judeţului Caraş-Severin un număr total de 449 de cetăţeni străini din state terţe (non-UE), care beneficiază de un drept de rezidenţă.

Dintre aceştia, 36 străini sunt cu rezidenţă permanentă, 33 au rezidenţă temporară în scop de studii, 289 de străini sunt cu rezidenţă temporară în scop de reîntregirea familiei (fiind membri de familie ai unor cetăţeni români), cinci străini au rezidenţă temporară pentru desfăşurarea de activităţi comerciale, alţi cinci au rezidenţă temporară pentru desfăşurarea de activităţi religioase şi voluntariat.

De asemenea, 45 de străini au rezidenţă temporară pentru angajare în muncă şi pe teritoriul judeţului se mai află 18 străini cu rezidenţă temporară în alte scopuri. „Cei mai mulţi străini sunt de naţionalitate sârbă (149)“, ne-a declarat comisarul şef Ion Florea, din cadrul Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, fiind urmaţi de către cei moldoveni (111) şi cei din SUA (34).

De asemenea, în evidenţa Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin figurează un număr de 618 cetăţeni UE/SEE/CE, dintre care majoritatea o reprezintă cetăţenii germani (168), urmaţi de cetăţenii italieni (107) şi cei austrieci (86).

În anul 2011, pe linia admisiei în România, au fost înregistrate şi avizate un număr de 14 invitaţii, făcute de persoane fizice/juridice pentru străini din state cu potenţial migrator. Dintre acestea şapte invitaţii au fost făcute în scop de vizită şi alte invitaţii în scop de afaceri, cetăţenii străini invitaţi provenind din Iordania (patru), Nigeria (doi), Afganistan (doi) şi şase din alte state.

Au fost eliberate 23 autorizaţii de muncă pentru străini din alte state terţe, la solicitarea unor angajatori (societăţi comerciale) cu sediul în judeţul Caraş-Severin. În anul 2011 a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi emiterea unui număr de 82 permise de şedere temporară şi 41 cărţi de rezidenţă temporară pentru străinii membri de familie ai cetăţenilor români.

De asemenea, ca urmare a aprobării rezidenţei permanente, au fost emis patru permise de şedere pe termen lung şi două cărţi de rezidenţă permanentă pentru străinii membri de familie ai cetăţenilor români. Au fost înregistraţi 93 cetăţeni europeni, cărora li s-au eliberat certificate de înregistrare.

Flavius Rotariu

Cei mai mulţi străini sunt de naţionalitate sârbă“, ne-a declarat comisarul şef Ion Florea, din cadrul Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin.

Adaugă comentariu