Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Aşa sunt tranzacţiile de pe piaţa imobiliară din Caransebeş iar agenţii nu exclud un blocaj total în cazul în care programul „Prima Casă” va fi stopat.

Potrivit experţilor imobiliari, fondurile alocate băncilor pentru „Prima Casă” s-au epuizat, astfel că de câteva săptămâni acestea nu mai primesc dosare. „La Caransebeş, de exemplu, nu se mai primesc dosare la Raiffeisen Bank şi Alpha Bank, BRD nu mai garantează finalizarea dosarului chiar dacă il acceptă iar BCR finanţează doar în lei. Mai grav este că autorităţile nu au încă un răspuns oficial, dacă vor susţine sau nu proiectul în continuare. Sper că Ministerul Finanţelor va suplimenta plafonul de garanţii de stat cel târziu până la finele acestei luni, astfel încât creditarea să nu se întrerupă, altfel am putea asista la un blocaj total dacă programul «Prima Casă» se opreşte”, ne-a declarat expertul imobiliar Bianca Stark, aceasta adăugând că putem asista la scăderi de preţ pentru cei interesaţi sau obligaţi să vândă mai rapid. În ceea ce priveşte preţurile, 2013 se conturează a fi un an de scăderi mai abrupte pe piaţa din Caransebeş.

„Spre exemplu, scăderile de preţ pentru perioada ianuarie-iunie 2013 au fost de 3,3% pentru garsoniere, 3,9% pentru apartamentele cu două camere, 7,8% pentru cele cu trei camere şi 17% la 4 camere, în condiţiile în care numărul apartamentelor scoase la vânzare a fost mai mare cu aproape 25%. Chiar şi aşa însă, cumpărătorii au fost puţini, selectivi, foarte exigenţi şi cu sume disponibile mult reduse”, a mai spus expertul imobiliar Bianca Stark. Totodată, aceasta a mai precizat că, perioada de vară fiind întotdeauna una calmă, cu tranzacţii puţine, un reviriment al cumpărărilor se poate face resimţit începând cu luna septembrie.

Lidia Almăjanu

Adaugă comentariu