Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Nu au fost identificate decât soluţii de moment care să rezolve problema gunoaielor în județ.

Luni, la Instituţia Prefectului, a avut loc o întâlnire între autorităţi şi instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiei, întâlnire solicitată de către operatorul care ridică deşeurile pe raza municipiului Reşiţa. Prefectul judeţului, Florenţa Albu, a chemat persoanele responsabile pentru o mediere în ideea găsirii unei soluţii până la punerea în funcţiune a deponeului conform de la Lupac. „Soluţia este una dureroasă: terminarea haldinei ecologice cât mai rapid cu putinţă. Ce se face acum, cu transportul deşeurilor la alte locaţii, implică costuri foarte mari, încarcă cetăţeanul financiar. Mai este şi problema găsirii unui operator pentru haldina ecologică. Întâlnirea nu a avut efectul scontat, adică identificarea unei soluţii viabile“, a explicat prim-comisarul Gheorghe Muntean, de la Comisariatul Gărzii de Mediu Caraş-Severin.

Chiar dacă unele localităţi şi-au identificat o soluţie de moment, sunt încă oraşe care nu au unde să ducă deşeurileMoldova Nouă, Anina, Oraviţa şi Bocşa. Problema e că temperaturile cresc şi că deşeurile ar putea reprezenta o problemă de sănătate publică. „Nu e soluţie transportul deşeurilor către alte localităţi. Situaţia se agravează atunci când gunoaiele ar rămâne în apropierea comunităţilor – şi aici vorbim de o problemă pe termen lung. Am înţeles că în următoarele luni situaţia poate fi ţinută sub control“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Concluzia Instituţiei Prefectului este aceea că se derulează proceduri pentru intrarea în funcţiune a deponeului conform de la Lupac, termen până la care un operator încearcă să rezolve problemele oraşelor care încă nu au găsit soluţii independente.