Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din pricină că nu se efectuează colectare selectivă, balotarea deşeurilor cărăşene are de suferit. Primăria Reşiţa a organizat luni o conferinţă de presă la societatea ECOSAL, pe fostul deponeu de pe dealul Lupacului, împreună cu directorul societăţii, Tiberiu Pădurean, pentru a lua pulsul balotării deşeurilor la singura locaţie din judeţ unde se transportă acestea.

„Mi-aş dori să vedem cum rezolvăm problema transportului, balotării şi depozitării deşeurilor pentru perioada următoare din comunităţile pe care le reprezentăm“, a precizat Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Explicaţiile tehnice şi amănunte a oferit Tiberiu Pădurean: „Sunt 3.000 de metri pătraţi pe care i-am primit în concesiune, există utilajul pentru compactat şi balotat deşeurile menajere sortate. Capacitatea maşinii este de circa 20 de tone pe oră, în funcţie şi de natura deşeurilor. În interiorul acestei instalaţii nu trebuie să ajungă deşeuri neconforme – mobilier de orice natură, aparate electrice şi electrocasnice, obiecte sanitare (vase de toaletă, lavoare etc.), lemne, cauciucuri şi altele de acest gen. Acestea trebuie depozitate într-o altă locaţie, iar în maşină trebuie să intre strict deşeuri menajere. Nici măcar PET-urile care se aduc nu trebuie să fie aduse cu dopuri, deoarece, atunci când sunt compactate şi ies baloţii, se destind şi se desfac. Depozitarea are loc pe o perioadă determinată de timp – un an, cu posibilitatea de prelungire cu încă 12 luni“, a explicat reprezentantul ECOSAL.

Luni, pe platoul din dealul Lupacului se aflau circa 800 de tone de deşeuri, printre care, însă, se puteau observa şi acele gunoaie „neconforme“, printre care moloz, sticle de plastic cu dop, cauciucuri şi altele. Potrivit lui Pădurean, respectiva cantitate poate fi transformată în baloţi în două zile, dar au intervenit o serie de probleme.

„Sunt probleme atât de natură electrică, dar şi mecanică. Deşeurile sunt cât se poate de neomogene şi cauzează defecţiuni. Treburile ar merge foarte bine dacă operatorii şi consiliile locale ar înţelege că nu toate deşeurile care se colectează la sursă trebuie neapărat să ajungă aici, pentru că, la o colectare selectivă, multe ar putea fi valorificate prin reciclare“, a mai amintit Pădurean. Potrivit acestuia, până ieri au adus deşeuri menajere în locaţia respectivă doar vreo şapte-opt localităţi, contracte existând cu tot atâtea consilii locale. Or, în condiţiile în care apar probleme la deşeurile aduse de doar zece la sută din localităţile judeţului, problema ar căpăta dimensiuni serioase după încheierea contractelor cu toate cele 77 de consilii locale.

„Suntem obligaţi, toate consiliile locale, să reducem cu 15% cantitatea de deşeuri prin reciclare. Va trebui să desfăşurăm o strategie, concomitent cu balotarea pentru noul deponeu ecologic conform de la Lupac, pentru că depozitarea este limitată. Avem obligaţia să nu creştem preţul la populaţie, ba chiar să-l scădem la Reşiţa de la 65 de lei metrul cub la 45 (fără TVA), pentru că s-a diminuat componenta transportului. La Reşiţa pregătim încă o dată licitaţia pentru activitatea de colectare a deşeurilor“, a declarat primarul Mihai Stepanescu.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu