Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Până acum, aleşii urbei s-au bătut pe multe, inclusiv pe toalete. Pentru edificiul din faţa Universalului Vechi, demolarea va pune punct.

E drept că Universalul Vechi din Reşiţa nu mai e demult un centru comercial şi nu mai are vad. Chiar mai mult, a devenit aproape inexistent pentru ochiul sau interesul trecătorului de rând. În faţa obiectivului, însă, există ruina unui edificiu construit la demisol, cândva o toaletă publică. Şi chiar dacă ea e acolo, trecătorul ajuns în nevoi tot la tufişuri apelează, dacă le găseşte.

Oricum, spaţiul vechii toalete publice de pe strada Traian Lalescu a ajuns într-o vreme un fel de magazin sau depozit pentru o firmă, apoi altă vreme a stat închis, s-a revenit ulterior la destinaţia iniţială, iar acum este lăsat în paragină.

Plin de gunoaie şi mizerie, nu face deloc bine imaginii vechii clădiri a Universalului Vechi, chiar dacă utilitatea ei e aproape îngropată. La începutul anului 2011, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a fost forţat de consilierii locali să retragă un proiect prin care micul spaţiu de la demisol era dat în administrarea celor de la Patrimoniu. Consilierii aveau gânduri mari de la mica toaletă publică, pe care o voiau scoasă la licitaţie.

Ulterior, în acelaşi an, aleşii urbei chiar puneau în vânzare spaţiul respectiv, apoi, loviţi de insucces, s-au răzgândit, astfel că în 16 mai 2012 votau demolarea edificiului care, din nefericire, şi astăzi, după mai bine de doi ani, îşi împrăştie mirosul pestilenţial în zonă. Doar-doar s-o demola singur…

Antoniu Mocanu

2 Comments

  1. Balanescu Dana Antoaneta Reply

    Ce va fi insa la Piata din zona Muncitoresc (asa zisa..volanta, piata de simbata). Dupa ce fosta toaleta publica s-a transformat intr-un magazin curat, de cind, insa e piata au fost aduse 2 toalete ecologice. DEGRADATE ACUM, ele sunt jalnice, usi deschise, se vad mizerii si WCurile!! Sigur, nici nu functioneaza!
    Decit asa, mai bine fara. O sa incerc azi sa fac poze, sa trimit la PRESA!
    PS. cine a avut ideea sa „botezeze” piata volantă???? Volantă are cu totul alta semnificatie!

    • Volant = Care se deplasează dintr-un loc în altul (în funcție de necesități); caracterizat prin mobilitate (dexonline.ro)

Adaugă comentariu