CARAŞ-SEVERIN – Pentru spinoasa problemă a infracţionalităţii din mediul şcolar, comisarul-şef Viorel Avram, şeful Poliţiei judeţului, a găsit răspunsuri.
Potrivit statisticilor oficiale, numărul infracţiunilor comise în mediul şcolar preuniversitar cărăşean este în scădere. Spre exemplu, în anul şcolar precedent, au fost sesizate 15 asemenea fapte – cu patru mai puţine decât anul anterior – în majoritate (11) comise în şcolile de la oraşe, după cum preciza comisarul-şef Viorel Avram, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, prezentând un amplu raport asupra fenomentului.
Dintre aceste 15 fapte, 13 sunt cu autori cunoscuţi, în cazul cărora deţin ponderea 11 infracţiuni de lovire sau alte violenţe, la care se adaugă o vătămare corporală din culpă şi un caz de port de obiecte periculoase fără drept. Cele două infracţiuni rămase fără făptaş sunt furturi.
Cum spunean, în anul şcolar 2018-2019 s-au înregistrat cu patru fapte penale mai puţin decât în anul precedent, mai exact, mai puţin cu câte două fapte de furt şi lovire sau alte violenţe.
Potrivit comisarului-şef Viorel Avram, în urma analizării fişelor de eveniment transmise de către subunitățile de poliţie a rezultat faptul că, la baza producerii incidentelor în mediul şcolar, au stat mai multe cauze. Prima dintre ele vizează lipsa banilor care să asigure paza şi sistemele de supraveghere video pentru şcoli. Urmează lipsa de cooperare a directorilor de şcoli cu poliţiştii, vizavi de respectarea unor reguli care ar asigura o mai bună prevenire la acest capitol. În plus, unităţile de învâţământ se regăsesc în imposibilitatea de a crea spaţii destinate asigurării bunurilor elevilor, mai ales acum, când mai toţi au asupra lor telefoane mobile sau alte bunuri de valoare, care sunt furate frecvent în timp ce copiii sunt plecaţi din săli, la activităţi sportive, în incinta sălilor de sport. La toate astea se adaugă faptul că dascălii au la dispoziţie măsuri sancţionatorii limitate pe care le pot aplica elevilor năbădăioşi, cu comportament inadecvat.
Vizavi de faptele cu violenţă, oficialul IPJ a vorbit despre „altercaţiile preexistente între elevi şi foşti elevi sau persoane din anturajul acestora, produse de cele mai multe ori din motive puerile“.
La listă se adaugă lipsa de atenţie şi neglijenţa unora dintre elevi faţă de bunurile personale, dar şi „educaţia precară, lipsa de interes a părinţilor şi elevilor faţă de sistemul de învăţământ şi abandonul şcolar constituie premise favorabile comiterii unor fapte antisociale în incinta sau în apropierea unităţilor de învăţământ“.
Ca şi concluzii, potrivit şefului IPJ, situaţia operativă a fost menţinută sub control în special datorită implicării eficiente a structurilor cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice. „Ponderea faptelor sesizate o reprezintă infracţiunile cu un grad de pericol social redus, respectiv lovire sau alte violenţe şi furt, comise, în general, între elevii aceleiaşi unităţi de învăţământ. Implicarea autorităţilor publice locale în asigurarea cu pază a unităţilor de învăţământ preuniversitar nu a fost corespunzătoare. Nu s-au înregistrat progrese în acest domeniu“, a conchis, tranşant, Viorel Avram.
Antoniu Mocanu