CARAȘ-SEVERIN – Deşi agenţii economici s-au oferit să organizeze stagii de practică pentru 900 de elevi, nu există suficientă orientare.
Potrivit planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2016 – 2017, centrul de greutate rămâne în sfera învăţământului teoretic, în condiţiile în care învăţământul tehnologic poate oferi, în plus, şansa unei calificări, fără să anuleze posibilitatea obţinerii diplomei de Bacalaureat şi pe cea de a urma cursurile unei facultăţi.
„Anul trecut, promovabilitatea la licee a fost de 60%. Asta înseamnă că 40% dintre copii, în afara celor care au urmat un profil tehnologic şi s-au putut integra uşor pe piaţa muncii, sunt nevoiţi să intre din nou într-un ciclu de formare. Agenţii economici au solicitat în vederea efectuării stagiului de practică pentru peste 800 de copii pentru anul şcolar următor. Din păcate, la şcolile profesionale nu au putut fi repartizate decât stagii pentru maximum 400 de copii la cele 14 clase aprobate în plan de către Comitetul Local pentru Dezvoltarea Parteneriatelor Sociale (CLDPS). E vorba despre activităţi diferite, unele dintre ele fără acreditare, pentru că s-au solicitat, de exemplu, 40 de elevi pentru practică la turnătorie – unde nu mai există niciun profil acreditat, din lipsa solicitărilor“, ne-a declarat preşedintele CLDPS, Marian Apostol.
Problema nu e legată neapărat de lipsa unor dascăli pentru profilele respective sau de lipsa acreditării, pentru că aceste lucruri se pot rezolva relativ rapid. „Tebuie să recunoaştem că există cazuri de elevi care nu au reuşit să ia Bacul şi au rămas fără calificare după ce au parcurs patru ani de liceu. Sistemul cheltuie bani în aceste cazuri fără să obţină efectele dorite. Filiera tehnologică este cea care sprijină piaţa muncii dintr-un anumit areal. E cert că un agent economic se orientează în alegerea locaţiei şi pe resursa umană calificată de acolo. Elevul se califică, face practică şi poate fi angajat la agentul economic unde efectuează stagiul. Mai mult, el poate alege să susţină examenul de Bacalaureat şi să acceadă spre învăţământul superior. La noi resursa umană e foarte scăzută şi nu e calificată. Avem o groază de licee teoretice care produc oameni care nu-şi găsesc locul pe piaţa forţei de muncă. Părinţii şi elevii nu realizează oportunitatea de a se plia pe cerinţele agenţilor economici din zona noastră. Suntem într-un deficit, la Reşiţa, unde majoritatea solicitărilor se îndreaptă spre filiera teoretică. Şi şcolile vor asta, cu toate că au şi clase de teoretic şi de tehnologic. Nu relaţiile de putere pot rezolva situaţia asta, ci performanţa şi populaţia şcolară“, a adăugat Apostol.
CLDPS, format din sindicalişti, agenţi economici, dascăli şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate, are rolul decisiv în elaborarea şi implementarea Planului Local de Acţiune privind dezvoltarea învăţământului, prin fundamentarea planului de şcolarizare şi restructurarea reţelei unităţilor de învăţământ.