Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta este concluzia trasă de către conducerea Fiscului regional, lucru constatat şi în cazul reducerii TVA-ului la pâine.

„Îmi doresc pentru mediul de afaceri să scadă impozitele dar să crească rigurozitatea impunerii lor”, spune Lucian Ovidiu Heiuş, directorul general al Fiscului regional. Pentru că un impozit mare duce la o tendinţă evazionistă, în schimb un impozit mic aduce încasări. De asemenea, ar fi necesar ca Guvernul să-şi stabilească toate cheltuielile după posibilităţile de încasare”.

Oficialul a precizat că ultimele trei luni au adus o serie de modificări legislaţiei fiscale, dintre care cea mai importantă o reprezintă reducerea cotei de TVA la 9% pentru pâine şi alte sortimente de produse de panificaţie, cum ar fi cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, dar şi făină pentru pâine. Această scădere a dus, de fapt, la creşterea încasărilor, întrucât mulţi dintre agenţii economici eludau legea din cauza –TVAului de 24% pe care-l considerau împovărător. Acum, cu un TVA de 9%, mulţi dintre ei preferă să iasă la lumină din economia neagră, considerând că riscurile sunt prea mari faţă de sumele pe care le-ar putea achita cu titlu de TVA.

Cota redusă de TVA de 9% a devenit aplicabilă din luna septembrie, când au intrat în vigoare şi accizele pentru produsele de lux, categorie în care sunt incluse bijuteriile din aur şi/sau platină, blănurile, iahturile şi alte nave şi ambarcaţiuni pentru agrement, armele de vânătoare şi cele de uz personal, autoturismele cu capacitatea cilindrică egală sau mai mare de 3.000 de cmc, cartuşele cu glonţ şi alte tipuri de muniţie. Tot din septembrie, a fost extinsă măsura de taxare inversă pentru livrarea de energie electrică de către un comerciant (cumpărător-revânzător), precum şi pentru transferurile de certificate verzi.

Tot ca noutate, din august, TVA-ul a fost ajustat în favoarea contribuabilului, pentru taxa aferentă achiziţiilor efectuate în perioada în care i-a fost anulat codul de plătitor de TVA, iar bunurile sunt supuse comercializării după reînregistrarea în scopuri de TVA. De asemenea, nu se va mai anula înregistrarea în scopuri de TVA din oficiu, de către organul fiscal, când au fost înscrise fapte în cazierul fiscal al asociaţilor sau asociaţilor sau acţionarilor minoritari. De asemenea, tot în ultimele trei luni, a intervenit o modificare în legătură cu timbrul de mediu pentru autoturisme, fiind abrogată scutirea de la plata acestuia în cazul partajului.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu