Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Actele normative prevăd două instrumente cu caracteristici similare, dar unul exclude bătrânii peste 70 de ani. Cu mare tam-tam a fost lansat conceptul cardului naţional de sănătate, dedicat tuturor cetăţenilor ţării, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.

Pe de altă, parte, Legislativul a emis recent un act normativ care prevede faptul că actul de identitate va conţine şi datele ce se regăsesc pe cardul mai sus amintit. Pornind de la premisa că se fac cheltuieli pentru ambele acte care, într-o anumită măsură, îndeplinesc aceeaşi funcţie, răsare o altă întrebare: dacă rămâne valabil actul de identitate cu veleităţi de card de sănătate, persoanele de vârsta a treia care nu sunt obligate să-şi schimbe buletinul, cum vor face dovada? Şi asta cu atât mai mult cu cât statisticile arată că aceste persoane reprezintă principalul segment de populaţie care consumă fondurile Sănătăţii. Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, primele 215.000 de carduri electronice naţionale de sănătate au fost deja produse până la finalul lunii iulie a.c.

În perioada următoare, vor fi personalizate cel puţin 50.000 de carduri naţionale de sănătate zilnic. „Ne exprimăm încrederea că partenerii noştri, CN Imprimeria Naţionala SA, vor tipări şi împlicui cardurile cel puţin în acelaşi ritm, astfel încât până la sfârşitul anului sa producem 7,5 milioane de carduri, conform contractului. Acest proiect va contribui la creşterea transparenţei şi eficienţei cheltuirii banului public în sistemul social al asigurărilor de sănătate”, se specifică în comunicatul oficial al CNAS.

Până aici, nimic neclar. Dar, în Monitorul Oficial nr. 442/2013 a fost publicată Legea 235/2013 privind aprobarea OUG 82/2012 despre evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Potrivit acestui act normativ, „cartea de identitate şi cartea electronică de identitate permit titularului utilizarea acesteia ca şi card naţional de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Cartea electronică de identitate conţine date în format inscripţionat prin tehnici speciale, aferente cardului naţional de asigurări sociale de sănătate”.

Prin urmare, cetăţenii pot opta, alegând între cardul naţional emis de către CNAS (şi a cărui posesie este obligatorie) şi cardul electronic de identitate (a cărui utilitate se va dovedi mai puţin importantă în cazul deţinerii primului act, lăsând persoanele vârstnice pe dinafară, cu actul de identitate vechi neschimbat în condiţiile legii).

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu