Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Foarte mulţi medici din judeţ îşi anulează programările pentru că nu mai au anestezic. De fapt, criza nu este numai în judeţ, ci la nivel naţional, iar medicii stomatologi se descurcă fiecare după posibilități.

Medicii susţin că problema a apărut de câteva săptămâni, iar situaţia ar putea dura până în martie 2018. De ce s-a ajuns aici? Răspunsul îl dă Agenţia Naţională a Medicamentelor care susţine că una dintre cele două firme care au autorizatie de punere pe piaţă în România a anestezicului „lipseşte momentan de pe piaţă şi va reveni, confirm estimărilor proprii, în primăvară”. Cealaltă firmă de pe piaţa românească livrează cantităţi mici şi mai durează până poate furniza anestezic mult.

Ce fac stomatologii cărăşeni? Unii mai au ceva rezerve, cei care au pacienţi puţini aşteaptă rezolvarea crizei şi nu se agită. Cei care au pacienţi mulţi achiziţionează de unde apucă, deşi sunt mulţi care profită de criză şi cresc preţurile. „Am cumpărat din Belgia anestezic, pentru că acolo am găsit înţelegere. Nu este scump, dar transportul m-a costat 40 de euro. Chiar dacă am încercat să cumpăr din Germania, Ungaria, Franţa m-am lovit de refuzul companiilor, deşi noi suntem în Uniunea Europeană. Am verificat la vamă dacă este totul în ordine, autorităţile române nu au nicio problemă că ne aducem anestezicul din altă ţară. Alţi colegi merg, mai cumpără din Bulgaria, deşi pe diverse site-uri îl vezi cu 25 de euro cutia, când ajungi acolo este 35“, ne-a spus un medic stomatolog din Reşiţa.

Zvonurile care stau la baza acestei crize sunt multe, spunându-se chiar că substanţa activă a unuia dintre anestezice ar fi produsă într-o ţară afectată de război, iar firma furnizoare de asta întâmpină probleme. Adevărul complet oricum nu îl vom cunoaşte. Cert este că o vreme mergem cu inima strânsă la dentist. Ghinionişti sunteţi dacă, într-adevăr, medicul dvs se numără printre cei care nu au dosită nicio fiolă de anestezic.