Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Liderul sindical Iancu Muhu crede că dacă va creşte salariul minim, multe dintre locurile de muncă actuale ar dispărea.

În viziunea lui Muhu, problema locurilor de muncă, acolo unde ele există, este strict legată de cea a salariilor. Şi asta pentru că multe dintre firmele apărute pe meleaguri cărăşene fac afaceri rentabile doar mulţumită salariilor mici pe care le plătesc angajaţilor. Obligarea acestora la acordarea unor salarii ceva mai mari, prin ridicarea plafonului salariului minim, i-ar determina pe cei mai mulţi dintre aceşti investitori să-şi ia tălpăşiţa spre noi orizonturi.

„Problema este că nu găseşti locuri de muncă. Uite, de bine de rău Caransebeşul, cum toată lumea zice, are 2.000 şi ceva de locuri de muncă. Dar ferească Dumnezeu să crească salariul minim, să se ducă la 1.200-1.300 de lei, că eu spun că toate firmele astea care dau acum 700-800 de lei, toţi vor pleca. Şi atunci nu vor mai fi locuri de muncă deloc“, spune Muhu.

Ce-i drept, Caransebeşul are mult mai multe locuri de muncă, doar unul dintre investitorii mai noi având aproape 3.000 de angajaţi. Şi la Moldova Nouă sunt firme ce generează sute de locuri de muncă, la fel cum sunt câteva şi la Reşiţa. Iar salariile de 700-800 de lei sunt un vis pentru unii dintre angajaţii multor firme.

Legat de plafonul salarial minim, Iancu Muhu consideră că şi noi trebuia să avem demult un cu totul alt nivel salarial: „România a intrat în Comunitatea Europeană, iar înaintea noastră au intrat Spania, Grecia şi Portugalia. Fiecare stat ce intra în CE era obligat să aibă salariul minim de 350 de euro. Atât aveau grecii, portughezii şi spaniolii! Şi un salariu mediu brut era în jur de 650-750 de euro la greci, la doi ani de zile de la intrarea în comunitate. Dar CE nu a obligat România! Deci, şi noi, acum, intraţi de atâţia ani în CE cum au intrat Slovenia şi ceilalţi, toţi au peste 350 de euro minim. Noi şi bulgarii ce n-am ajuns să avem peste această sumă“.

Antoniu Mocanu

7 Comments

 1. Deci, stimate domnule Muhu, dumneata crezi ca e normal ca noi, romanii sa lucram pe 150-200 euro lunar?
  Eu cred ca e timpul, ca macar acum, dupa 20 si ceva de ani de la Revolutia din Decembrie, sa avem si noi, romanii, coloana verticala si sa cerem o retributie pe masura muncii.
  Calitate ni secere, normal, inclusiv de la companiile multinationale, insa, chiar daca calitatea produsului muncii este confrom standardelor, contravaloarea muncii este 1/10 din cea reala.
  Si ce crezi dumneata ca s-ar intampla daca ar pleca acesti „investitori strategici”?
  Am pierde, poate, pe termen scurt, insa, e timpul ca sa fim remunerati conform muncii intr-un stat normal, nu intr-o tara africana situata in Europa….
  Sau poate ca, acest plafon este strict…. plafonat de conducatorii nostrii mult iubiti?
  Nu de alta, dar am mai vazut astfel de cazuri. (Vezi aici reducerea oficial de 25% din salariile bugetarilor, de acum cativa ani, in conditiile in care preturile au crescut si ratele la banca au ramas )

  • DACA ACESTE CUVINTE ERAU ROSTITE DE ORICE CIUPALAC AFLAT VREMELNIC LA PUTERE NU MA MISCA CU NIMIC. UN LIDER SINDICAL DACA SPUNE ACEST LUCRU INSA, INSEAMNA CA A AJUNS LUPUL PAZNIC LA OI. MAI TREBUIE CA MARKO BELA SA SE IA DE MINORITATI CA AU PREA MULTE DREPTURI CA ATUNCI LE-AM TRAIT PE TOATE.

 2. Si cu salariul acesta poti trai ?Un investitor serios nu da un salariu de 200-300 de euro!!!Si in plus cu cat este salariu mai mare cu atat cresc si contributile catre stat:Somaj,Sanatate,etc.

 3. Decat sa ne gandim ce va fi sau ce va urma ,mai bine te-ai uita in propria ta ograda (TMK-Resita) sa vezi cum proprii tai muncitori sunt exploatati ,persecutati,privati de drepturile elementare salariale (spor de noapte,spor de sambata-duminica)in detrimentul „unora” (a se citi sefi) de care nu mai ai loc la sfarsitul de saptamana (ce sa faci au lefuri mici)….si altele pe care le cunosti dar la treci cu vederea

 4. Dl. lider de sindicat ? programul de lucru incepe la combinat nu la barul visavis de Centrul de recoltare a singelui !

 5. ce sa facem!! aste suntem noi romani , din vremuri am acceptat capul plecat. Am acceptat si acceptat sa ne plecam pana la bombeu ,, e greu sa fi demn si respectat intr-o tara ca asta. De salarii ooo!! produsul finit se vinde la pret eur-mondial si producatori ,muncitori platiti cum vor cei ca tine dl lider de sindicat pe viata

 6. Firmele aste care dau 700-800 de lei…poate nu sunt romanesti.Sa mearga la ei in tara sa dea salariile astea.

Adaugă comentariu