Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – APIA a încheiat convenţii cu mai multe bănci care pot acorda împrumuturi pentru activităţile agricole. APIA eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Schemei de plată unică pe suprafaţă – campania 2012, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu agenţia. Astfel, la solicitarea scrisă a fermierului, centrul local sau cel judeţean al Agenţiei de Plăţi, unde acesta a depus cererea în Campania SAPS 2012, va elibera o adeverinţă prin care se confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru anul în curs, dar şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative, conform reglementărilor în vigoare.

APIA informează printr-un comunicat de presă că nu pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie). De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS, şi faptul că beneficiarul nu a fost exclus de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite.

Valoarea creditului poate fi de până la 90% din suma cuvenită din SAPS, astfel: pentru creditele acordate de Banca Creditoare până la data de 29 septembrie 2012 inclusiv – la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană în ziua anterioară datei solicitării creditului; pentru creditele acordate de Banca Creditoare începând cu data de 30 septembrie 2012 inclusiv – la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30 septembrie 2012.

Până la această dată, APIA a încheiat convenţii cu BRD sGroupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Română S.A, Banca Transilvania, Banca UniCredit Ţiriac Bank S.A., Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank România S.A., Banca Comercială INTESA SANPAOLO ROMANIA S.A., Bancpost S.A.

Roxana Bălan Nafiru