REŞIŢA – Întors pe meleagurile natale, Matei Schinteie promovează prin artă frumuseţile staţiunii care l-a adoptat imediat după ce a părăsit Banatul.
Galeria Direcţiei Judeţene pentru Cultură a găzduit, marţi, vernisajul expoziţiei „Peisaje covăsnene“, realizată de artiştii plastici Maria şi Matei Schinteie şi de fotograful Zoltan Mikola. Soţii Schinteie sunt pictori iconari de 15 ani, iar alături de prietenul lor, artistul fotograf Zoltan Mikola, promovează staţiunea balneară Covasna prin artă. Expoziţia celor trei artişti a fost adusă şi prezentată reşiţenilor de preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, iar gazda evenimentului a fost dr. fil. Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură. La eveniment a fost invitat şi protopopul Reşiţei, preotul Petru Berbentia, un vechi prieten
de-al familiei Schinteie, care a declarat că cei doi artişti nu au doar ochi buni pentru a surprinde frumosul care îi înconjoară, ci şi un suflet nobil. „Faptul că ochii buni fac sufletul bun cred că
i-a provocat şi ceea ce dumneavoastră nu ştiţi este faprul că cei doi sunt singurii civili din această ţară care au pornit o acţiune extraordinară de susţinere a unei mănăstiri care se dărâmă. Nu au făcut foarte mare caz pe acest subiect, dar acţiunea aceasta este pornită tocmai pentru că sufletul lor este bun“, a precizat părintele Berbentia.
Născut şi crescut la Anina, Matei Schinteie s-a reîntors acasă pentru a duce cu el o parte din frumuseţile covăsnenilor, arătându-se interesat şi de promovarea turistică a Reşiţei. „Prezenţa noastră aici spune multe, pentru că dumneavoastră sunteţi oameni extraordinari care luptaţi, ca şi cei din Anina, să vă promovaţi municipiul, pe care eu îl văd acum ca pe un viitor oraş turistic. Poate unii nu-l văd aşa, însă am avut zilele trecute o discuţie destul de lungă cu domnul primar Mihai Stepanescu, şi am pus cap la cap anumite puncte de vedere. Noi am venit cu acest proiect pentru a promova staţiunea Covasna prin artă, dar acelaşi lucru îl putem face şi cu Reşiţa. Pentru că arta are un impact foarte mare, este mult mai de efect decât un pliant“, a explicat artistul.
Din motive personale, fotograful Zoltan Mikola nu a putut ajunge la întâlnirea cu reşiţenii, însă Matei Schinteie a ţinut să precizeze că expoziţia nu ar fi arătat atât de bine fără implicarea colegului său.