Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ministerul Apelor și Pădurilor a trimis Corpul de control în Parcul Național Semenic, în urma interpelării senatorului USR Mihai Goțiu.

Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) a anunțat, marţi, că a trimis Corpul de control să ancheteze tăierile de păduri și incendiile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC), semnalate de senatorul USR Mihai Goțiu. Decizia vine în urma unei interpelări oficiale făcute de vicepreședintele Senatului, săptămâna trecută. Însoțit de consilieri și de experți în silvicultură și biodiversitate, Mihai Goțiu a documentat, pe teren, în perioada 7-9 iulie, mai multe tăieri de pădure din parcurile naționale Semenic – Cheile Carașului și Cheile Nerei – Beușnița. La doar câteva zile după ce parlamentarul USR a anunțat că va prezenta un raport în Parlament cu cele constatate, precum și un filmuleț de informare pentru publicul larg, în PNSCC s-au produs mai multe incendii. O parte din incendii au avut loc chiar în una din zonele vizitate de Mihai Goțiu și cu care acesta a prezentat imagini.

„Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) a luat act de declarațiile publice făcute de domnul senator Mihai Goțiu, vicepreședinte al Senatului României, prin care se solicită efectuarea unui control asupra unor presupuse nereguli în Parcul Național Semenic. În baza afirmațiilor făcute de un membru al Parlamentului României și considerând că este inacceptabil ca asupra instituțiilor care funcționează în subordinea sau sub autoritatea MAP să planeze suspiciuni de orice natură, ministrul Apelor și Pădurilor, doamna Adriana Doina Pană, a dispus Corpului de Control al Ministrului să demareze, de urgență, un control în zona menționată.”, se arată în comunicatul MAP.

„Voi urmări rezultatele acestei anchete pentru a fi sigur că scopul acesteia nu e de îndepărta suspiciunile care planează asupra instituțiilor care funcționează în subordinea sau sub autoritatea MAP (cum ar putea fi interpretată formularea nu prea fericită din comunicatul de presă al MAP), ci de a afla adevărul, de a-i sancționa pe cei responsabili și de a lua toate măsurile necesare pentru ca practicile pe care le-am documentat în zonă să nu se mai repete. Chiar dacă incendiile au șters o parte din dovezi și urme, filmările și fotografiile pe care le-am făcut înainte ca zona să ia foc, dar chiar și ce nu a apucat să fie distrus în incendii, probează că exploatările făcute în acea zonă a parcului național au fost (cel puțin) neregulamentare.”, a declarat Mihai Goțiu.