Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În perioada 25 ianuarie – 18 februarie profesorii şi învăţătorii au realizat un recensământ al elevilor care urmează să fie înscrişi în clasa pregătitoare sau la şcoala primară. În această perioadă dascălii au înregistrat opţiunile părinţilor referitoare la nivelul de clasă la care solicită înscrierea copiilor şi la unitatea de învăţământ solicitată.

În urma colectării acestor date, în judeţul Caraş-Severin, 4.221 de copii au vârsta legală pentru a fi cuprinşi în învăţământul preşcolar. Dintre aceştia, 1.999 sunt rezervaţi în grupa mare şi 2.102 în grupa pregătitoare. 135 au optat pentru ambele categorii. După cum ne-a informat insp. şc. gen. prof. Adrian Doxan, 1.826 de copii au vârsta pentru a fii cuprinşi în clasa pregătitoare, iar pentru clasa I au fost monitorizaţi 2.247.

În momentul de faţă se desfăşoară evaluarea psihosomatică a copiilor, verificare ce va fi făcută doar la cererea părintelui. Această acţiune nu este obligatorie şi are rolul de a stabili dacă preşcolarul este apt, din punct de vedere intelectual şi afectiv, să urmeze clasa pregătitoare sau clasa I. Evaluarea se face în prezenţa părinţilor, sub coordonarea Centrului judeţean de resurse şi asistenţă educaţională, iar rezultatul nu poate fi contestat. La evaluare pot participa cei care au şase ani împliniţi până la 31 august 2012 inclusiv, dar şi copiii care au împlinit această vârstă în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012.

Cu privire la importanţa înscrierii copiilor la şcoală din toamna acestui an, inspectorul general Adrian Doxan, a ţinut să precizeze faptul că tinerii care au vârsta legală pentru a merge în clasa I sau pregătitoare trebuie daţi la şcoală întrucât acesta este singurul an în care se fac înscrieri la ambele nivele de învăţământ.

„Deci să nu creadă părinţii că-l mai ţin un an acasă şi îl înscriu anul viitor deoarece atunci nu se vor mai face înscrieri în clasa I, ci doar în clasa pregătitoare“.

Lavinia Predescu

Adaugă comentariu