Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Întâlnirea de lucru a avut loc miercuri, 20 februarie, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin.La eveniment au participat preşedinţii Consiliilor Elevilor din fiecare liceu, însoţiţi de consilierii educativi. Cei 28 de preşedinţi de consilii şcolare au participat la şedinţa ce a avut două puncte pe ordinea de zi. Primul subiect s-a referit la prezentarea noutăţilor legislative şi a problemelor de etapă specifice rezultate în urma participării reprezentanţilor Consiliului Judeţean al Elevilor Caraş-Severin la întâlnirile Consiliului Regional şi respectiv Consiliului Naţional al Elevilor.

În cadrul celui de-al doilea punct al şedinţei au fost aduse propuneri de activităţi şi proiecte viitoare. Ministerul Educaţiei Naţionale monitorizează permanent şi sprijină iniţiativele şi acţiunile acestor structuri constituite la nivel local (CSE), regional (CRE) şi naţional (CNE).

Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apără interesele elevilor la nivel local şi naţional, promotori ai dezvoltării climatului şcolar, dar şi un cadru de dezvoltare, de educaţie civică autentică şi de formare a unor cetăţeni responsabili. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului legitimităţii, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare.

Elevii aleşi au rolul de a-şi reprezenta colegii în forurile decizionale ale şcolilor, de a le apăra acestora drepturile de care beneficiază prin calitatea de elev şi nu în ultimul rând de a se implica în problemele ce ţin de viaţa şcolară. De asemenea, Consiliile Elevilor organizează acţiuni şi activităţi pliate pe nevoile şi interesele elevilor pe care îi reprezintă, cu scopul de a-i atrage mai aproape de structură.

Lavinia Predescu