Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La cei 70 de ani, împliniţi anul acesta în 8 februarie, maestrul Sabin Pautza este mai plin de viaţă ca niciodată. De când a revenit în ţară din Statele Unite ale Americii, la finele lunii februarie, maestrul munceşte nu doar în faţa portativului, unde ne-am aştepta să regăsim un compozitor, ci şi în grădina cu legume din spatele casei sale de la Moniom.

Din martie şi până în prezent, Sabin Pautza a susţinut 16 concerte în ţară, iar săptămâna aceasta se pregăteşte pentru cel cu numărul 17. „Deşi sunt la pensie, nu am mai avut un concediu de şapte – opt ani. Sunt mereu pe drumuri, dar muzica este viaţa mea. Lucrez până la zece ore pe zi şi, veţi râde, dar compun chiar şi în somn. Chiar şi acum, când vorbesc cu voi, compun”, mărturisea marţi Sabin Pautza, în cadrul întâlnirii cu presa, pentru anunţarea concertului aniversar, ce va avea loc vineri după-amiaza, începând cu ora 18.00, în sala de spectacole a liceului ce-i poartă numele maestrului.

Evenimentul organizat de Societatea pentru Cultură Metarsis şi Primăria Reşiţa, în colaborare cu Rotary, Rotaract şi Interact, marchează nu doar cei 70 de ani de viaţă ai maestrului Sabin Pautza, ci şi cei 50 de carieră. Astfel, pe scena Sălii Lira, vor concerta vineri, sub bagheta dirijorului, solişti ai Filarmonicii Moldova, din Iaşi, reuniţi în Ansamblul „Nova Musica Viva”. Intrarea la spectacol se va face pe bază de invitaţii, ce se pot ridica de la Librăria „Semn de carte” din Reşiţa.

Sabin Pautza, născut în 1943 la Câlnic – Reşiţa, s-a stabilit în 1984 în Statele Unite ale Americii, unde este numit prin concurs director artistic şi prim-dirijor al celei mai vechi orchestre simfonice din New Jersey, Plainfield Symphony Orchestra. Primăria oraşului Plainfield i-a acordat titlul de cetăţean de onoare, fiind numit conducător emerit al filarmonicii din localitate, în timp ce ziua de 7 mai a fost proclamată ca fiind „Ziua Sabin Pautza”.

Activitatea sa de compozitor şi dirijor i-a adus numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale, printre care şi „Dr. Martin Luther King, Jr.” pentru lucrarea „Chimes”, precum şi titlurile de doctor în muzică, decernat de London Institute for Applied Research, şi doctor în compoziţie, al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Numele maestrului figurează alături de cei mai mari muzicieni ai lumii în volumele „International Who’s Who in Music”, publicat la Cambridge, Anglia, (ediţiile 1980-1984-1992-2000) şi „2.000 de americani notabili”, publicat de American Biographical Institute.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu