Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un venit suplimentar de câţiva lei văduveşte pacienţii vârstnici de compensarea reţetelor.

Mai mulţi pensionari cărăşeni s-au prezentat la Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru a reclama că nu mai pot beneficia de compensaţia de 90%. Or, acest lucru se întâmplă după iniţierea legăturii directe dintre ANAF şi CNAS. Însă actul normativ ce conferă acest drept românilor a apărut în anul 2009 şi se referă la pensionarii care au o retribuţie lunară sub 700 de lei şi care nu beneficiază de alte venituri.

„Nu toţi înţeleg că venit înseamnă şi dobânda la un depozit bancar, şi chiria încasată pentru terenuri sau apartamente. Mai exact, chiar dacă un cărăşean are o pensie de 500 de lei şi încasează, să zicem, o dobândă de 10 lei, automat se înregistrează ca alt venit, iar compensarea reţetelor se reduce la 50% din sublista B şi 90% din sublista A (liste ce cuprind medicamentele care sunt compensate într-un anumit grad – n.r.). Trebuie precizat că un singur venit suplimentar care nu aduce încasările pensionarului respectiv la 700 de lei anulează compensarea iniţială”, a precizat dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al CAS Caraş-Severin.

Prin urmare, cuvintele „alte venituri” anulează plafonul de 700 de lei amintit în actul normativ. Potrivit reprezentantului Casei de Asigurări de Sănătate, pacienţii nu mai vor să dea la fiecare prescripţie primită de la medicul de familie declaraţia pe proprie răspundere care precizează că nu mai beneficiază de alte venituri. „Declaraţia este necesară pentru că, de la o lună la alta se poate obţine un alt venit. În general pensionarii ajung pentru prescripţii o dată la trei luni, şi asta înseamnă un minut pierdut de patru ori pe an, pentru completarea declaraţiei-tip. Corect este să beneficieze de dreptul legal cel pentru care a fost emis actul normativ. La apariţia cardului de sănătate se vor elimina probeleme acestea”, a mai adăugat dr. Mărţuică.

Flavius Rotariu