Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Există soluţii pentru ca acest tip de clase să funcţioneze şi la şcolile cu predare simultană care nu dispun de spaţii.În toamnă, părinţii pot decide dacă-şi trimit copiii în clasa pregătitoare sau dacă-i mai lasă un an la grădiniţă, însă pentru anul şcolar 2013/2014, clasa pregătitoare devine obligatorie.

O situaţie specială se întâlneşte în cazul învăţământului cu predare simultană. Dacă în mediul urban, numărul acestor şcoli a fost redus pe cât posibil la minim, ele sunt destul de des întâlnite în mediul rural, în special în zonele izolate, unde numărul mic de copii nu permite organizarea mai multor clase.

De regulă, aceste şcoli nu dispun de spaţii pentru amenajarea altor săli de curs – aşa cum este cazul Şcolii Dealu Mare din Reşiţa –, astfel că înfiinţarea unei clase pregătitoare care să funcţioneze separat este practic imposibilă.

Referindu-se la acest aspect, Adrian Doxan, inspector şcolar general, a precizat că, acolo unde predarea simultană grupează clasele I cu a II-a, respectiv a III-a cu a IV-a, clasa pregătitoare va funcţiona împreună cu primul dintre aceste cicluri, fiind vorba practic de un nivel apropiat, care permite desfăşurarea în condiţii destul de bune a procesului de învăţământ.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu