Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pot fi organizate clase în regim simultan în învăţământul primar şi în cel gimnazial.În localităţile izolate geografic sau lingvistic ori în localităţile în care efectivele de elevi corespunzătoare unui anumit nivel de clasă sunt mai mici decât efectivele minime prevăzute de lege şi nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar se organizează clase în regim simultan. Aceste prevederi sunt destinate exclusiv învăţământului primar şi gimnazial, şi nu se vor organiza clase în regim simultan în învăţământul liceal, profesional sau postliceal.

De regulă, în învăţământul primar, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face pentru clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, respectiv pentru clasa a III-a şi clasa a IV-a. Ori de câte ori este posibil se recomandă organizarea de sine stătătoare a clasei pregătitoare. De regulă, în învăţământul gimnazial, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan, se face pentru clasa a V-a şi clasa a VII-a, respectiv pentru clasa a VI-a şi clasa a VIII-a.

În situaţia în care clasa pregătitoare funcţionează în regim simultan cu o altă clasă din învăţământul primar, amenajarea spaţiului din sala de clasă va ţine cont de compoziţia mixtă a grupului, astfel încât să poată fi asigurată realizarea tuturor activităţilor necesare pentru elevii tuturor nivelurilor de clasă care intră în compoziţia formaţiunii de studiu. La clasele de gimnaziu organizate în regim simultan, predarea disciplinelor la care se susţine evaluarea naţională, se face separat pentru elevii claselor a VIII-a, indiferent de numărul acestora.

Lavinia Predescu

Adaugă comentariu