Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană a investit, recent, în tot felul de amenajări ale urbei, constatându-se că, nu de puţine ori, unii păstrează doar de frica sancţiunilor.

În ultima vreme, faţa Reşiţei a început să se schimbe în bine, lăsând deoparte problemele infrastructurii care continuă să se acutizeze. Chiar şi aşa, lucrurile au început să se mişte, inclusiv la capitolul parcuri şi locuri de agrement, iar promenadele şi-au îmbunătăţit aspectul nu doar în Centrul Civic. De fapt, dinspre Centru a început totul, cu aleea cu platanii care au detronat vechile sălcii. Nu putea fi uitat nici cartierul Govândari, kilometrul zero al vieţii urbei, unde avem „bănci, piste de biciclete, coşuri, «paşi»… totul nou! De la Intim, până la Muzeu, schimbăm faţa promenadei“, titrează Daniel Mircea Călin, şeful Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local Reşiţa, pe o pagină de socializare. Şeful Întreţinerii a postat şi câteva fotografii care să arate îmbunătăţirile aduse zonei de autoritatea locală.

Şi dacă în oraş avem parcuri noi, flori noi, amenajări noi, bănci noi, nu se poate să nu existe şi stricăciuni, oameni certaţi cu bunul simţ, care aruncă gunoiul pe unde le vine, chiar dacă în zonă sunt amplasate atâtea coşuri de gunoi. Ca să nu mai spunem că nu sunt rare nici cazurile de distrugere a elementelor de pe domeniul public.

Aşa cum aţi putut citi în Jurnal CS, în ultima săptămână a lunii iulie, Poliţia Locală Reşiţa a aplicat nu mai puţin de 87 de sancţiuni contravenţionale pentru a descuraja aruncarea gunoiului pe jos, cinci dintre acestea fiind avertismente, iar 82 – amenzi, a căror valoare totalizează 16.800 de lei.

Întrebat asupra subiectului, administratorul public Vasile Paul a precizat că, deşi amenzile nu sunt de dorit, din nefericire ele sunt totuşi o soluţie. Ar trebui însă mizat mai mult pe educaţie, pe spiritul civic al cetăţeanului onest, care să-i tragă de mânecă pe cei vinovaţi. Însă, deocamdată, în cazul unora, civilizaţia trebuie impusă prin amenzi.

Şi reşiţenii au constatat o schimbare în bine a aspectului urbei, faptul că oraşul este mai curat, în special în zona nouă, şi consideră că amenzile sunt justificate, mai ales pentru cei care nu păstrează curăţenia. Potrivit unui comunicat al Poliţiei Locale, la Reşiţa, prin hotărâre de consiliu, este interzisă aruncarea sau abandonarea de orice deșeuri pe domeniul public, iar cetățenii și asociațiile de proprietari, dar și persoanele juridice au ca obligație să întrețină terenurile și spațiile pe care le dețin sub orice formă legală. În caz contrar, se pot aplica amenzi.

3 Comments

 1. Acest articol e o reclama la activitatea Primarului?
  Sa vedem ce ar putea sa faca cu bani putini:
  -sa afalteze cele doua alei principale din Parcul Tricolorului (cea care trece pe langa liceul de muzica si cea dinspre spital spre magazinul Carfour) care sunt distruse;
  – sa cimenteze in jurul bancilor din parc ( stai cu picioarele atarnate deoarece pamantul s-a sapat in jurul lor iar dupa ploaie stai cu picioarele in noroi);
  -sa monteze mai multe cosuri de gunoi, in special langa banci ( la Timisoara in parc, la fiecare banca este cos. La Resita cand sunt festivitati in parc nu se curata cosurile desi da din ele. Am dat exemplu Timisoara, ca tot ii place primarului sa dea exemple de primari de la PNL).
  -sa faca traseu pentru autobuze si pe Fagarasului si Muncii (suntem singurul oras care nu avem mijloc de transport la spital si la gara centrala. Poate are un contract ci taximetristii?)
  -stie primarul ca la Gara de Nord nu exista WC? ( calatorii se descurca sub poduri?

  • Da, da, coş de gunoi la fiecare bancă. Să stai permanent cu mirosul de gunoi în nas. Că ţi-e greu să mişti hoitu câţiva metri până la coş. Probabil şi acasă când serveşti prânzul pui şi coşul de gunoi pe masă.

   Timişoara nu este nici pe departe un exemplu de urmat din chiar toate punctele de vedere. Ca exemplu palmierii, păziţi de poliţia locală, având ca efect creşterea numărului de violuri şi tâlhării din parcuri.

 2. Da, dar tineretul vrea o tara ca afara.
  Din cate inteleg, ei vor o tara ca afara doar in privinta drepturilor si serviciilor.
  Cand vine vorba de obligatii … este foarte buna rumania, unde Politia nu are treaba cu nimeni, nici Politia locala si nici Politia rutiera. Aaa, Politia rutiera mai face cate un filtru odata pe luna.

Adaugă comentariu