Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pe tronsonul cărășean, Dunărea este înghețată în întregime, fiind introdusă interdicția de navigare. În dreptul localității Moldova Nouă, 16 nave care aveau aviz de intrare în portul Moldova Veche erau amenințate de către gheață.

În ajutorul lor a intervenit împingătorul Mercur 304, ce a efectuat manevre de dislocare a gheții în jurul lor. O singură navă, sub pavilion moldovenesc, a rămas blocată în dreptul localității Șvinița.

Agenţia executivă „Administraţia Maritimă“ a suspendat navigaţia pe fluviul Dunărea, a informat miercuri Ministerul bulgar al Transporturilor. Măsura se impune din cauza condiţiilor meteo nefavorabile care au dus la îngheţarea parţială a fluviului. Ministerul afirmă într-un comunicat de presă că aceeaşi măsură a fost luată şi de autorităţile române.

Postul naţional de radio de la Sofia citează o serie de experţi care consideră că îngheţarea Dunării este o chestie de ore. Ei amintesc că zona bulgaro-română a Dunării nu a mai îngheţat din 26 de ani.

Agenţia executivă ‘Administraţia Maritimă’ a suspendat navigaţia pe fluviul Dunărea, informează miercuri Ministerul bulgar al Transporturilor. Măsura se impune din cauza condiţiilor meteo nefavorabile care au dus la îngheţarea parţială a fluviului. Ministerul afirmă într-un comunicat de presă că aceeaşi măsură a fost luată şi de autorităţile române.

 

Căpitanii navelor care efectuează cursele de feribot între Calafat şi Vidin şi Bechet şi Oreahov au permisiunea să decidă singuri dacă pot efectua cursa sau nu, respectând însă toate regulile de siguranţă. Porturile Vidin, Lom şi Oreahov sunt deschise şi dacă este nevoie ar putea să primească nave.

 

Directorul Agenţiei de studiere a fluviului Dunărea de la Ruse, Pavlin Ţonev, a spus că la Ruse, Sviştov şi Silistra până la 90% din suprafaţa fluviului este acoperită de gheaţă. În opinia lui, dacă temperaturile se menţin scăzute este posibil că în unele locuri fluviul să fie acoperit de gheaţă în proporţie de 100%.

 

Postul naţional de radio de la Sofia citează o serie de experţi care consideră că îngheţarea Dunării este o chestie de ore. Ei amintesc că zona bulgaro-română a Dunării nu a mai îngheţat din 26 de ani.

Adaugă comentariu