Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta face Primăria Reşiţa, achiziţionând mobilier urban ecologic, realizat din materiale provenind în principal din… deşeuri.

Ca orice firmă şi instituţie ce se respectă şi care nu calcă de lături când vine vorba de lege, Primăria Reşiţa dă curs normelor ce obligă la angajarea persoanelor cu handicap. Mai exact, Legea 448/2006 introduce, pentru orice persoană juridică al cărui persoanal numără cel puţin 50 de salariaţi, obligativitatea de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. În situaţia în care această obligaţie nu este sau nu poate fi respectată, persoana juridică are două posibilităţi. Prima ar fi să achite lunar, către bugetul statului, o sumă reprezentând jumătate din salariul de bază minim brut pe ţară. A doua variantă ar fi să achiziţioneze, pe bază de parteneriat, produse sau servicii realizate direct, prin activitatea persoanelor cu handicap angajate în unităţi autorizate, clasificate ca fiind protejate.

Pentru că printre angajaţii Primăriei Reşiţa nu se numără şi persoane cu handicap, la cei 102 angajaţi, reprezentanţii municipalităţii au calculat, într-un raport de specialitate, că datorează statului 3.400 de lei lunar, respectiv 40.800 de lei pe an. Această sumă este folosită de către Primărie pentru a achiziţiona mobilier urban de la un SRL bucureştean, ce întruneşte condiţiile cerute de lege. Respectiva societate, „în calitate de unitate protejată autorizată conform Legii 448/2006, asigură implicarea persoanelor cu handicap în realizarea produselor sau serviciilor oferite şi comercializează produse noi şi utile, din gama pieselor de mobilier ecologic urban, utilizând ca materie primă material reciclat şi reciclabil, provenit în principal din industria alimentară, deşeuri menajere cât şi industriale”, se mai arată în raportul de specialitate întocmit de către repezentanţii municipalităţii.

Antoniu Mocanu