Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu puţini cărăşeni au constatat că pensiile aferente lunii octombrie au fost mai mici decât în lunile anterioare.

Mai multe sesizări adresate redacţiei reclamau faptul că pensiile aferente lunii octombrie au fost mai mici decât cele primite de cei în cauză în lunile anterioare. Să fie vorba despre o mână guvernamentală ce a mai tăiat din bruma de bănuţi din buzunarele bătrânilor noştri?

Totul a început de la cota de asigurări sociale de sănătate, care a dat mari bătăi de cap celor de la Pensii, care s-au grăbit s-o aplice cât mai în detrimentul oamenilor. Şi cum la noi nimic nu se restituie fără un proces sau, măcar, o procedură constituţională, nimeni n-a dat un leu înapoi oamenilor decât după balamucul de rigoare. Aşa că toate casele de Pensii, care au tăiat incorect oamenilor din drepturi în perioada 1 ianuarie 2011 – 30 aprilie 2012, au trecut la restituit banii abia din iunie 2012. Iar pentru asta a mai fost nevoie şi de câteva hotărâri şi ordonanţe emise de Executiv.

Sumele reţinute în perioada ianuarie-martie 2011 au fost restituite în tranşe egale în lunile iunie-august 2012, iar cele reţinute între aprilie 2011 – aprilie 2012, au fost restituite în perioada septembrie 2012 – septembrie 2013.

În concluzie, ultima lună de achitare a acestor drepturi a fost luna septembrie 2013. Începând cu drepturile cuvenite lunii octombrie 2013, pe taloanele de pensie nu vor mai apărea sume de restituit, sume ce au fost evidenţiate distinct la rubrica „drepturi restante pentru perioade anterioare – CASS: restituit”. Prin urmare, cei în cauză au pensii mai mici decât în perioada anterioară, însă acestea au valoarea obişnuită, neafectată de reţineri incorecte sau de restituiri de CASS. Reamintim persoanelor interesate că, de multe ori, acei câţiva lei restituiţi le-au tăiat dreptul de a beneficia de transport gratuit în municipiul Reşiţa. Faptul că au revenit la situaţia anterioară le dă din nou dreptul de a beneficia de gratuitate la transport, dacă întrunesc condiţiile necesare.

Adaugă comentariu