Chisăliţă acţionează din nou pentru persoanele cu handicap - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Senatorul PSD a solicitat ministrului Muncii date despre indemnizaţia socială a adulţilor cu handicap şi a făcut o declaraţie politică privind reconsiderarea şi mărirea acestora.

Abordat de tot mai multe persoane cu dizabilităţi, dar recunoscând în acelaşi timp inechităţile înregistrate în legătură cu toate tipurile de venituri care au crescut, potrivit majorărilor, senatorul Narcis Ionuţ Chisăliţă încearcă din nou să sară în sprijinul celor care, după ce că au avut ajutoarele cele mai mici, au primit tot cele mai mici majorări. Astfel, în şedinţa Senatului de luni, 6 mai 2019, el i-a cerut în scris ministrului Muncii, Marius Constantin Budai situaţia indemnizaţiei sociale primită de persoanele adulte cu diferite grade de handicap, cel de-al doilea pas fiind declaraţia politică adresată Senatului României privind reconsiderarea şi modificarea în regim de urgenţă a cuantumului indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi.

Chisăliţă şi-a argumentat solicitarea adresată ministrului Muncii: „Personal, consider că nediscriminarea, egalitatea, respectarea drepturilor, protecţia, beneficiile şi lipsa oricăror bariere sau formule de izolare fac referire în primul şi în primul rând la ajutorul financiar pe care persoanele cu diverse grade de handicap sau dizabilitate îl primesc. Nemaimenţionând suportul şi susţinerea sanitară care este de la sine înţeleasă!“.

Considerând că modificările de la 1 iulie 2018, respectiv cea de-a doua majorare, nu corespund nevoilor reale ale acestor persoane, el a solicitat, de asemenea, un răspuns pentru o speţă concretă, primită personal: „Băiatul meu în luna ianuarie a împlinit 18 ani. Este persoană cu handicap grav. Mai precis, paralizie cerebrală și tetrapareză spastică, retardat mental sever și epilepsie. În ianuarie, când a împlinit 18 ani, i-am făcut certificatul de grad permanent cu însoțitor. M-am dus şi la d-na dr. pentru pensia de invaliditate, dar dânsa mi-a spus că nu poate beneficia deoarece nu a cotizat la stat pentru vechime. Problema este că nu avea când să cotizeze pentru pensia de boală fiind minor. Tot d na dr. a spus că a existat o lege până anul trecut unde acești tineri beneficiau, dar că acum legea este scoasă. Mamele care au copii cu handicap au plătit o cotizație la casa de pensii pe două luni și copii (tineri) beneficiază de pensia de invaliditate. Așa a fost legea până în 2018. Nu este corect ca să se facă discriminare între tinerii cu handicap grav, adică unii primesc şi alţii nu. Nu este o sumă mare această pensie de 630 lei pe lună, dar pentru copiii noştri este benefică. Un tânăr cu handicap grav nu poate trăi din 500 lei pe lună pe care îi primim de la Protecția persoanelor cu handicap. Ce putem face pentru ca aceşti tineri să nu fie discriminați?“.

Senatorul cărăşean l-a întrebat pe Budai ce măsuri intenţionează să ia pentru acordarea acestor indemnizaţii, în sprijinul nevoilor reale ale acestor persoane, defalcat pe grupe de handicap şi de vârste. Cât priveşte declaraţia politică adresată Senatului, după o expunere detaliată a situaţiei prezente, chiar şi după cea de-a doua majorare, Chisăliţă a înaintat propunerea de majorare în acord cu nevoile reale ale persoanelor cu dizabilităţi: „Consider mai mult decât oportună reconsiderarea și modificarea de urgență a cuantumului acestor indemnizații, în așa fel încât aceasta să reflecte nevoile și condițiile reale ale persoanelor în cauză, măsură la care vă rog să vă alăturați, să o susțineți și să contribuiți prin implicarea pe care v-o oferă prerogativele dumneavoastră legislative“.

Dealtfel, în discuţiile pe care senatorul PSD de Caraş-Severin le-a avut în ultima vreme cu oamenii, a recunoscut că aceste sume sunt, într-adevăr, foarte mici.