Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceştia sunt învinuiţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru delapidare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Serviciului cărăşean de Combatere a Criminalităţii Organizate, au destructurat activitatea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de delapidare. Potrivit comunicatului de presă al DIICOT, procurorii au început urmărirea împotriva lui Adrian Chebuţiu, Adrian Coriolan Preda şi Lăcrimioara Chebuţiu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în formă continuată. De asemenea, a fost începută urmărirea penală faţă de SC Hydro Engineering SA.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat în scopul delapidării SC UCMR SA, prin însuşirea în interesul SC Hydro Engineering SA (unde singurele acţionare erau AC Management SRL şi ICE International Consulting Engineering Elveţia), societăţi unde Adrian Chebuţiu si Lăcrimioara Chebuţiu aveau interese directe) a know-how-ului, constând în tehnologii, documente, schiţe, manuale, desene industriale a căror valoare economică depăşeşte 17 milioane de euro. Din cercetări reiese că SC Hydro Engineering SA a emis facturi şi a încasat în intervalul 28 mai 2007 – 28 noiembrie 2013 suma de 47.862.851,68 lei.

De asemenea, după scoaterea SA UCM Reşiţa SA din acţionariatul SC Hydro Engineering SA, au fost evaluate un număr de 92 modele industriale din arhiva Compartimentului de Cercetare, dintre care doar şapte au fost create după înfiinţarea acestei societăţii, restul fiind create anterior, precum şi mai multe licenţe de calculator si programe, valoarea acestora fiind de 30.991.143,30 lei. Această sumă a fost înregistrată în contabilitatea SC Hydro Engineering SA, la rubrica imobilizări necorporale. Astfel, prejudiciul creat UCM Reşiţa se ridică la 77.687.269,71 de lei, respectiv 47.862.851,68 de lei reprezentând partea de proiectare concepută anterior înfiinţării Hydro Engeenering SA (vândută de acestă societate către SC UCMR SA în derularea mai multor contracte încheiate in intervalul 28 mai 2007 –28 noiembrie 2013) şi 29.824.419,03 de lei (valoarea modelelor industriale concepute anterior înfiinţării SC Hydro Engineering SA, înregistrate ilegal în contabilitatea acesteia).

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

1 Comment

  1. La cat a-ti distrus in UCMR, nici punerea voastra pe rug incins, nu ar fi o pedeapsa prea mare. Sa aveti parte de toate blestemele oamenilor cinstiti care au lucrat s-au mai lucreaza in UCMR.

Adaugă comentariu