Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sindicaliştii consideră că, aplicată în mod greşit, măsura ar putea duce la blocaj economic.

Consiliul general al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa“ consideră că propunerea Guvernului de reducere a CAS plătite de angajator cu cinci puncte procentuale de la 1 octombrie nu este foarte bine gândită.

„O reducere a CAS cu cinci puncte procentuale la angajator înseamnă de fapt o reducere cu aproximativ 19% a contribuţiei la sistemul de pensii, adică în jur de 6 miliarde lei pe an, producând un deficit important la bugetul asigurărilor sociale. O astfel de măsură trebuie cântărită extrem de bine şi adoptată într-o manieră în care să îşi atingă efectele pozitive scontate, nu să creeze şi mai mult dezechilibru şi polarizare socială“, a precizat Marian Apostol, preşedintele Cartel Alfa Caraş-Severin.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale, este îngrijorător faptul că Guvernul României nu a acceptat propunerea FMI-ului şi a Comisiei Europene ca reducerea contribuţiei să se facă pe partea angajatului. „Propunerea reprezentanţilor FMI este logică şi se bazează pe observaţia scăderii drastice a consumului în România ce duce la blocaj economic. Dacă dorim ca această reducere să nu se ducă cu predilecţie către buzunarul personal al propietarilor, atunci ea trebuie operată la angajat“, se marchează în comunicat.

Potrivit sindicaliştilor, pentru ca măsura să-şi atingă în mod real scopul declarat, acela de a încuraja crearea de locuri de muncă, atunci neimpozitarea profitului reinvestit trebuie aplicată pentru toate categoriile de investiţii, nu doar la cele pentru linii tehnologice. În opinia semnatarilor, măsura reducerii CAS, aşa cum doreşte Guvernul să o aplice, facilitează în fapt creşterea profiturilor nete ale angajatorilor, în special ale multinaţionalelor, care le duc în afara ţării, fără vreun beneficiu real nici pentru angajaţii români, nici pentru economia ţării.

Cartel Alfa a solicitat o întâlnire de urgenţă, cu partenerii sociali, in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, pentru a discuta în detaliu aceste măsuri, forma şi oportunitatea lor şi, de asemenea, realizarea unui studiu de impact.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu