Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nici măcar 20% dintre reşiţenii care trăiesc din mila statului nu muncesc în schimbul banilor primiţi.

În luna ianuarie, în evidenţele Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Reşiţa figurau un număr de 92 de persoane care au prestat efectiv muncă, în condiţiile în care 189 de familii formate din 468 de persoane beneficiau de venit minim garantat. Ceea ce înseamnă că mai puţin de 20% dintre beneficiari prestează muncă în schimbul ajutoarelor.

Din cei 468 de reşiţeni asistaţi social, 219 erau copii cu vârsta sub 18 ani, iar 249 erau majori. Dintre cetăţenii majori, 119 erau apţi de muncă, alţi 47 împliniseră vârsta de pensionare, 24 erau în incapacitate de muncă fizică sau psihică dovedită cu acte, 48 asigurau îngrijirea copiilor cu vârsta de sub 7 ani, iar o singură persoană era angajată.

Pentru ajutorul social aferent lunii ianuarie, au fost repartizate pentru efectuarea de acţiuni şi lucrări de interes local un număr de 92 de persoane. Acestea s-au ocupat de activităţi prestate prin Serviciul Public de Întreţinere a Patrimoniului (57 de persoane) sau au fost repartizate pentru curăţenia stradală în Poiana Golului (şapte persoane), Secu (nouă persoane), Doman (şase persoane) şi Câlnic (opt persoane), precum şi la Grădina Zoologică (cinci persoane). O parte dintre aceste persoane au contribuit şi la activităţi de curăţenie stradală în oraş, precum şi la cele de deszăpezire.

Ţinând cont de salariul minim şi de numărul mediu de ore de muncă aferente acestuia, o oră ar fi plătită cu 5,78 de lei. Acest tarif se utilizează la calcularea numărului de ore pe care trebuie să-l presteze persoanele apte de muncă, în funcţie de nivelul sprijinului financiar primit.

O persoană singură beneficiază, lunar, de un ajutor de 142 de lei, familiile formate din două persoane – 255 de lei, cele din trei persoane – 375 de lei, cele din patru persoane – 442 lei, cele din cinci persoane – 527 lei, iar pentru fiecare persoană care depăşeşte numărul de cinci se acordă în plus câte 36-37 de lei.

Aleşii urbei au aprobat zilele trecute lista actualizată a activităţilor pe care le vor derula aceste persoane în 2015. „Consilierii locali au aprobat planul de acţiuni şi lucrări de interes local pentru persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de venit minim garantat pentru anul 2015.

Astfel, acţiunile vor fi efectuate în cadrul Serviciului Public pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local şi în localităţile aparţinătoare municipiului şi cuprind: lucrări de curăţenie stradală, în parcuri, zone verzi, decolmatări etc. Persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de venit minim garantat au obligaţia, conform Legii 416/2001, de a efectua acţiuni în folosul comunităţii în funcţie de cuantumul ajutorului social. Orele de muncă efectuate se calculează proporţional cu valoarea ajutorului social de care beneficiază persoana singură sau familia. În cazul în care persoanele nu efectuează zilele de muncă se va proceda la suspendarea dreptului la ajutor social iar, ulterior, la încetarea acestuia“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Adaugă comentariu