Caraş-Severin, Romania

ANINA – De peste trei ani, locuitorii Aninei au parte de adevărate aventuri când umblă pe străzile oraşului, dar au parte şi de poveştile AquaCaraş. 

Acum trei ani, locuitorii oraşului au primit o veste bună. Urmau să înceapă lucrările la reţeaua de apă şi canalizare pe un tronson total de 10 km. Lucrarea se face de AquaCaraş. Cetăţenii primeau un cadou frumos din partea judeţului. Adică…aşa credeau. Au primit în schimb străzi sparte, gropi, noroi, trotuare impracticabile. Toate astea fac din locuitorii Aninei adevăraţi temerari şi pasionaţi de drumeţii prin locuri greu accesibile. Şi acum sincer….o fi benefic pentru sănătate să te caţări şi să escaladezi, dar nu sunt toţi atraşi de aşa ceva. Mai sunt şi oameni fără spirit de aventură, care vor doar condiţii decente.

Se pare că timpul s-a dilatat şi lucrările nu se mai termină. S-o fi născut veşnicia la ţară, dar dă-o dracului de treabă, Anina e oraş. Nici fizica cuantică nu poate explica o astfel de discrepanţă temporală. Deci din folclor şi stiinţă….nu găsim explicaţii. Găsim, în schimb, în capitalismul românesc. Firma care iniţial a contractat lucrarea, a demarat operaţiunile, n-a respectat proiectul şi i s-a reziliat contractul. Că deh, se mai întâmplă. Nu-i nimic, găsim altă firmă, se gândeşte AquaCaraş. Şi a găsit, ce-i drept. Să vă mai spun că finalul a fost la fel? N-are sens, era previzibil. Se pare că firmele astea, cum semnează un contract cu AquaCaraș pentru lucrări în Anina, atrag un blestem inexplicabil.

Poate ar fi bine să cheme un preot, să sfinţească contractul şi lucrarea. Poate Aghiuţă nu-şi va mai băga codiţa şi Dumnezeu va fi mai îngăduitor cu şantierul respectiv. Ar mai fi şi varianta să fie contactat Meşterul Manole să vină, să-şi aducă Ana cu el şi s-o zidească pe undeva. Dar Ana e zidită în Monastirea Argeşului, ar zice unii. Şi ce dacă? S-o scoată dom‘le afară! S-o aducă la Anina, că e frumos şi aici. Nu știu ce posibilităţi ar mai fi. Aaa…. ar mai fi una. Să se găsească o firmă serioasă, una care să prezinte nişte garanţii că poate duce la bun sfârşit treaba începută. Se poate? Există aşa ceva sau intră şi asta în sfera folclorului şi mai degrabă găsim vreun unicorn zburdând vesel prin pădurile din jurul Aninei?

„Oamenii sunt foarte deranjaţi de ce se întâmplă aici. Şi la cine credeţi că vin să se plângă? Noi nu putem face nimic, nu avem autoritate să intervenim în proiect. Vom acţiona în judecată AquaCaraş pentru că este pur şi simplu bătaie de joc“, declară primarul Aninei, Gheorghe Românu.

Directorul AquaCaraş, Aurel Văduva, recunoaşte că situaţia de la Anina este într-adevăr gravă şi înţelege pe deplin nemulţumirea primarului. Ne asigură că în următoarele zile lucrarea va fi din nou scoasă la licitaţie şi speră că a treia oară va fi cu noroc şi toată povestea asta va avea un final fericit.

Avem explicaţia problemei, firmele neserioase. Eu aş mai adăuga şi vremea, dracul, reptilienii, Universul…toate conspiră împotriva bunului mers al lucrurilor. Dar, domnilor, cetăţenii Aninei au nevoie de soluţii. Şi au nevoie de ele în viitorul foarte apropiat. Să ne anunţaţi şi pe noi dacă rezolvaţi problema, să venim şi să prezentăm finalizarea proiectului. Dacă nu….măcar anunţaţi-ne când vedeţi unicornul ăla zburdând. Măcar lui să-i facem o poză.

 

Adaugă comentariu